NRK Meny
Normal

Trener fisk frisk

Ny forskning viser at oppdrettslaksen blir både friskere og større hvis den trener kondisjon hver dag.

Oppdrettslaks.
Foto: Terje Marøy / SCANPIX

I seks uker satte forskerne fra NIVA og Nofima nesten 400 laks på et knallhardt program med kondisjonstrening. Forskerne ønsket å se om trening kan ha like positive resultater på laksen som hos oss mennesker.

- Kondisjonstreningen styrker hjertemuskulaturen, skjelettmuskulatur og beinbygning hos mennesker. Det er også stressdempende slik at vi takler enkelte situasjoner bedre og det styrker immunforsvaret. Vi håper at dette også skal skje hos laksen, sier seniorforsker ved Nofima Harald Takle.

Tett og trangt

Harald Takle, seniorforsker ved Nofima

Harald Takle

Foto: Roger Myren / NRK

Sykdommer er nemlig et av de aller største problemene for oppdrettsnæringa. I tillegg er eierne stadig på jakt etter å forbedre kvaliteten på fisken de aler fram.

Dette er to utfordringer som er vanskelige å løse. Oppdrettslaksen står for tett i mærene til at den kan legge ut på en skikkelig svømmetur, og det kan fort også bli litt for mye godt å spise. I tillegg truer parasitter og andre fiskesykdommer laksens ve og vel. Men nå tyder forskningen på at knallhard kondisjonstrening kan avhjelpe begge problemene på en gang.

Trente med pulsklokke

De ni måneder gamle oppdrettslaksene ble delt inn i tre grupper og satt i forskjellige kar. I hver har måtte laksen svømme mot strømmer med ulik styrke. Ei gruppe ”jogget” døgnet rundt, den andre fikk bryne seg på intervalltrening, mens den siste gruppa var en kontrollgruppe som svømte uten motstand.

Alle gruppene var under konstant overvåkning.

- Vi har operert inn en pulsklokke i fisken for å kunne følge med på hjerteraten og for å se om den treningsdosen vi gir laksen ikke blir for hard, Torstein Kristensen, forsker ved NIVA.

Ble ikke smittet

Trimming av oppdrettslaks

Fisken er lat og måtte tvinges til å trene.

Foto: Roger Myren / NRK

Etter forsøket utførte forskerne en smittetest på laksen som hadde trent og de som ikke hadde svømt mot den kunstige strømmen.

- For første gang fant vi ut at den fisken som hadde trent ved den høyeste intensiteten hadde en overlevelsesprosent på 75 prosent, mens de som ikke hadde trent hadde en overlevelsesprosent på 60 prosent. En økt overlevelse på 15 prosentpoeng blant oppdrettslaksen tyder på at trening styrker immunforsvaret, sier seniorforsker Takle.

Ble større av trening

Den trente laksen hadde også vokst mer enn den som ikke svømte i strømmen.

- Laksen hadde spist ca 30 prosent mer for og vokst ca. 30 prosent bedrer enn de som trente på lav hastighet. Den har ikke akkurat utnyttet foret bedre, men spist mer og vokst mer, sier Barbara Grisdale-Helland, seniorforsker ved Nofima.

Både hjertefunksjonen og oksygenopptaket ble forbedret. I tillegg tror forskerne at trening har mye å si for utviklingen av hjertet til laksen.

SE: Trener oppdrettslaks

Et friskt laksehjerte

Hjertet til venstre er et friskt laksehjerte, mens det i midten er et deformert og dårlig trent hjerte.

Foto: Roger Myren / NRK