NRK Meny
Normal

Sykdom truer klimaekspedisjon

En mann har blitt syk og må flys ut av Antarktis. Kan dreie seg om smittsomt virus.

Bilder fra Traversen

En mann har blitt syk og må evakueres fra ekspedisjonen.

Foto: Jan-Gunnar Winther/Norsk polarinstitutt

Den norskledede ekspedisjonen mot Sydpolen har problemer.  Etter seks dager i isødet har en mann blitt syk. Legene frykter det kan være smittsomt.

Les også: - Vil gjøre klimamodellene bedre

Mannen, en amerikansk programskaper, var på jobb i Etiopia før han ble med  ekspedisjonen. Legene frykter det kan dreie seg om en parasitt.

Til og med oppvasken klores nå for å unngå at noen av de andre som deltar blir syke.

13 forskere og flere journalister lever tett oppå hverandre. Smitte sprer seg for.

Les Unnis reisebrev her:

Blir ikke bedre

Vår kollega fra et amerikansk produksjonsselskap er syk. Han har vært magesyk noen dager nå, og blir ikke bedre. Derfor er det bestemt at han skal evakueres så fort som mulig.

Før han ble med ekspedisjonen var han på jobb i Etiopia. Helseansvarlig på ekspedisjonen og legene han snakker med er redde for at han har blitt smittet av noe der.

Les også: Følg ekspedisjonen her!

I første omgang skal han flys tilbake til Troll, men nå er værforholdene slik at det er dårlig vær der. Et stormsystem ligger i området, så ingen fly kan lande.

Bilder fra ekspedisjonen

Ekspedisjonen hadde litt motortrøbbel også, men det viste seg at det kun var en del som måtte byttes.

Foto: NRK

Tar ingen sjanser

Vi er stand-by. Dette er visst en klassisk problemstilling for Antarktis-operasjoner.

Når han kommer seg til Troll må han isoleres. Legene vil jobbe med en diagnose før han flys ut til Cape Town den 26. November.

Tilstanden er ikke kritisk, men ille nok til at dette ikke er stedet. Sånn er det på ekspedisjon, ingen sjanser kan tas.

Les også: Hvor har du lært det?

Det er egentlig ganske fantastisk hvordan dette fungerer. At man kan hentes ut, flys til lege og før det få god foreløpig behandling på stedet.

Sette ekspedisjonen i fare

Kjetil er medisinsk ansvarlig på ekspedisjonen, og har løpende kontakt med legene på Troll-stasjonen. Apparatet her virker veldig bra.

En annen del av dette er at hele ekspedisjonen kan settes i fare hvis det er en parasitt fra Afrika som sprer seg. Strenge hygiene-regler er satt opp. Til og med oppvasken skal klores.

Se nyheter, video, bilder fra ekspedisjonen!

Det er forferdelig synd at han må dra, for det har vært topp å samarbeide, og vi skulle jobbe sammen for å lage en amerikansk dokumentar. Men helsen går foran alt, nå må mannen bli frisk!

Håpet er at ikke flere er smittet. Når jeg kjenner ekstra godt etter har jeg litt vondt i magen.

Det er nok en effekt av hva som foregår. Kryss fingrene for at han blir fort frisk og at vi som er igjen holder oss friske.

So long,

Unni

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.