Hopp til innhold

Steinalderjegere spiste ikke bare kjøtt

Jegerne i steinalderen spiste alt de kunne få fatt i – også karbohydrater.

Steinalderjeger

Steinalderjegerne spiste mye kjøtt og fisk, men også røtter og frø, viser funn fra steinalderboplasser.

Foto: Dieter Hawlan / Colourbox

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Jegerne i steinalderen spiste store mengder proteiner fra fisk, magert kjøtt, urter og grovt grønt. Det er blitt grunnlaget for en av de store helsetrendene: steinalderdietten.

Den moderne utgaven av steinalderkostholdet utelukker de fleste karbohydratrike matvarer ut fra tanken om at man i eldre steinalder verken hadde brød, ris eller pasta. I København finner man nå hurtigmatstedet Palæo, der man får eggewrap og meatzaer.

Men kan det virkelig stemme at folk spiste så lite karbohydrater i eldre steinalder?

Arkeolog og botaniker Sabine Karg, som er ekstern førsteamanuensis på Saxo-instituttet ved Københavns Universitet, har brukt de siste 25 årene på å spesialisere seg på arkeobotanikk.

Hun forteller at jegerne i steinalderen, i motsetning til mange tilhengere av den moderne steinalderkosten, gjerne gumlet i seg karbohydrater hvis muligheten bød seg.

Les hele saken hos Forskning.no.