Hopp til innhold

Slik reiser du tilbake i tid uten å forandre framtida

Fysiker ved MIT unngår «bestefarparadokset». NB: Dette er avanserte greier.

Back to the future

Marty McFly (Michael J. Fox) unngikk slett ikke bestefarparadokset - men filmtrilogien Tilbake til fremtiden hadde ikke blitt den samme om han hadde gjort det.

Foto: Universal Pictures

Tidsreiser kan by på mange problemer. Et av dem er selvfølgelig hvordan man skal klare å bygge en tidsmaskin. Noen vil kanskje si at dette problemet bør løses først, men siden forskerne står litt i stampe akkurat her, har noen av dem hoppa videre til neste problem - bestefarparadokset .

Med kvanter i sentrum

Dette paradokset er helt enkelt som følger: Hvis du er i stand til å reise tilbake i tid vil du kunne drepe dine egne forfedre og dermed forhindre din egen fødsel.

Mang en potensiell tidsreiser har fått grå hår på grunn av dette paradokset, men nå mener fysikeren Seth Lloyd fra MIT at han har funnet løsninga. Ei usannsynlig komplisert løsning for en som ikke er kvantefysiker, men like fullt ei løsning.

Først: Denne artikkelen vil inneholde mange lange ord som starter med kvant. En kvant er kort sagt den minste enheten av energi som finnes i fysikken.

Lukka tidskurver

Det starta med at Lloyd begynte å se nærmere på kvantemekanikken i såkalte lukka tidskurver ( CTC er). En CTC er, enkelt forklart, en bit med romtid som går tilbake til det punktet den starta.

Lloyd tok så tak i kvanteteleportering , som er en teknikk for å flytte kvanteinformasjon fra et kvantesystem til et annet. Dette parra han med post-seleksjon, som er konseptet med å la ei beregning automatisk akseptere kun spesifikke resultater, og se bort i fra de andre.

Summen av dette ble teorien om noen helt nye CTCer som kalles forhåndsvalgte lukka tidskurver, eller P-CTCer.

Vil ikke frambringe paradokser

Grunnen til at post-seleksjon er viktig, er fordi det gjør at man da kan sikre seg at det bare er kvantemekaniske tilstander som er selvkonsistente før teleportering som kan kvanteteleporteres tilbake i tid.

Den kvantemekaniske tilstanden som flytter seg tilbake i tid vil, hvis Lloyds teori stemmer, gjøre det på en måte som ikke frembringer noen paradokser.

Bestefarparadokset

Figuren viser på a) en vanlig CTC og på b) en forhåndsvalgt CTC.

Foto: Seth Lloyd

–Kula viftes bort

Om den ikke frambringer paradokser vil den tidsflytta kvantemekaniske tilstanden helt sikkert skape merkelige situasjoner, det er nemlig bare utfallet som er gitt gjennom postseleksjon.

Lloyd gir Physorg følgende eksempel:

– Hvis en person reiser tilbake i tida og prøver å drepe sin egen bestefar, vil bestefaren alltid komme seg unna på et eller annet vis. En kvantesvigning ville vifte vifte bort kula like før den treffer ham i hodet.

Reis uten romtidsforstyrrelser

Muligheten til å sikre seg mot å drepe sin egen bestefar er ikke den eneste fordelen med P-CTCer. Tradisjonelle tidsreiseteorier krever romtidsforstyrrelser som forskerne bare tror kan eksistere i ekstreme omgivelser som sorte hull. Dette vil ikke være nødvendig hvis man benytter seg av P-CTCer.

  • Les:

Det er bare ett problem - forhåndsvalgte beregninger er ikke-lineære og fortsatt ikke bevist mulige. Men noen rapporter viser at også kvantemekanikk kan være ikke-lineær og dermed tillate forhåndsvalgte beregninger.

Virka dette umulig å forstå? Frykt ikke - du er i godt selskap. Niels Bohr regnes som en av pionerene innen kvantemekanikk, og han skal ha sagt følgende:

– Dersom man ikke blir helt overveldet over hvor vanskelig og merkelig kvantefysikken er, har man faktisk ikke forstått noen ting.