Sjelden hai ble skylt på land i Filippinene

Stormunnhaien har bare blitt observert 64. ganger, langt færre eksemplarer har blitt fanga og undersøkt.

PHILIPPINES-ANIMALS/ Fishermen use a stretcher with steels bars to carry a rare 15-foot (4.5-m) megamouth shark, which was trapped in a fishermen's net in Burias Pass

Stormunnhaien er én av bare tre haier som livnærer seg på plankton.

Foto: STRINGER/PHILIPPINES / Reuters

En fire og en halv meter lang stormunnhai (Megachasma pelagios), ble i forrige uke funnet av fiskere på Barangay Marigondon-stranda i Albay, Filippinene.

Nå håper forskere at funnet kan bidra til at vi kan lære mer om den eksotiske dypvannshaien.

– Vi vet så lite om den. Den ble ikke oppdaga før i 1976, og siden da har vi egentlig bare sett den når den tilfeldigvis blir fanga i fiskegarn eller skylles opp på en strand, sier Cristopher Bird til Washington Post.

Bird er zoolog ved University of Southampton, og særlig opptatt av dypvannshai. Ifølge bloggen hans er det flere ting vi ikke helt forstår med denne haien, blant annet hvorfor vi bare ser eksemplarer av arten som er mindre enn 2,5 meter, eller større enn 4 meter.

Spiser plankton og krill

Ifølge Florida Museum of Natural History har haien blitt bekrefta observert 64 ganger de siste 38 åra. International Union for Conservation of Nature kaller 1976-oppdagelsen "den viktigste haioppdagelsen i det 20. århundre".

På tross av lite stormunnhai-empiri vet vi noe: De kan bli nesten seks meter lange, omtrent 100 år gamle, og de tilbringer mye tid på dypet der de spiser plankton og krill.

De aller fleste observasjoner av stormunnhaier er gjort i nærheten av Taiwan, Japan og Filippinene. Forskerne sier likevel at de på langt nær vet nok til å si noe om hvor mange de er, eller hvor de fleste holder til – de har også blitt funnet utenfor Australia, California og Hawaii.

Tannløs på utstilling

Stormunnhaien som ble funnet av Barangay Marigondon-stranda har av lokalbefolkninga fått navnet "Tannløs", på tross av at arten kan ha opp mot 50 rader med tenner.

Det er uvisst hva akkurat denne har dødd av, men Nonie Enolva i Bureau of Fisheries and Aquatic Resources sier til Inquirer at de tror den enten har blitt fanga i et garn eller har spist noe giftig. Hun forteller også at den mangla hale, og hadde flere sår.

Haien blir nå undersøkt av veterinærer, men Tannløs' reise ender ikke på et nekropsibord.

– Vi har tenkt å stoppe ham ut og vise ham fram i Albay Park and Wildlife, sier Enolva.