NRK Meny
Normal

På ski mot Nordpolen

- Stakkars småfingran som skal betjene et kamera i dette været, sier NRKs fotograf Roger Myren i nordpolekspedisjonens andre telefonrapport fra isødet.

Nordpolekspedisjon
Foto: NRK

Et forrykende uvær har rammet teamet fra Schrödingers katt på deres ferd mot Nordpolen. Hele gruppa ligger nå værfaste på isen, og det er ingen tegn til at været letner med det første.

Schrödingers katts reporter Njord Røv og fotograf Roger Myren forteller i sin andre telefonrapport fra isødet om kalde netter, kalde fingre og hvordan det er å fiske dopapir ut av pulken i snøstorm.

 

Turister på polen

Fredag 13. april dro nordpolekspedisjonen fra Longyearbyen. Gruppa ble da fløyet inn på isen og startet ferden "den siste breddegrad". Dette er en kommersiell polekspedisjon arrangert av polarhelten Børge Ousland i samarbeid med det russiske selskapet Centre Polus.

Gruppa består av folk fra en rekke land og de skal gå fra 89 grader nord og inn til Nordpolen. I praksis betyr det en distanse på 110 kilometer og dagsetapper på 8 - 9 timer i temperaturer ned mot 30 °C.

 

Værfast

Det var på forhånd ventet at gruppa ville måtte forsere skruis og åpne råker, men nå er det altså uvær som viser seg å være det største hinderet. 

NRKs team skal følge ekspedisjonen og lage en Faktor-dokumentar og flere andre innslag fra turen. De to har derfor 50 kg teknisk utstyr pakket i pulken, i tillegg til normal polarutrustning.   

Før avreise var både Røv og Myren spente på hvordan de ville takle slitet og de lange dagene.

 

Lange dager

- Det blir nok svært lange dager, sa de da. NRK-teamet går nemlig på ski på lik linje med resten av gruppa. Forskjellen er bare at når gruppa slår leir, kan de andre krype i soveposen, mens Røv og Myren må bruke kveldene til å filme. 

Nå har altså også været spilt dem et puss, og temaet har ennå en utfordring de må takle for å få gjennomført opptakene.

Til Nordpolen - dag 2