Hopp til innhold

Robot føler bedre enn mennesker

Nå er en robot som føler bedre enn mennesker, og til og med har sitt eget fingeravtrykk, utviklet. Den kan være til hjelp på mange områder.

BioTac-sensor

Amerikanske forskere har utviklet berøringssensorer til robotfingre. I en test klarte en robot med slike sensorer å kjenne igjen ulike materialer bedre enn mennesker.

Foto: University of Southern California

Roboter og mennesker kommer stadig nærmere hverandre. En robot som er bedre til å identifisere naturlige materialer enn mennesker har nå blitt utviklet.

Roboten identifiserer materialer ved å kjenne på strukturen deres. Ingeniører fra University of Southern California står bak teknologien.

– Teknologien er meget interessant og kan brukes på mange områder, blant annet i hjemmet. Personlig ser jeg fram til at den blir kommersielt tilgjengelig, sier Trygve Thomessen til NRK.no.

Han er professor i robotteknikk ved NTNU og daglig leder i industrirobot-firmaet PPM AS.

– Det å benytte berøring som en måte å overføre kunnskap, eller kommunisere mellom roboter og mennesker på, er uhyre spennende, sier Anders Kofod-Petersen, professor i kunstig intelligens ved NTNU.

Robothånd

Her er en robothånd utstyrt med BioTac-sensorer.

Foto: University of Southern California

Robot med fingeravtrykk

Forskningsrapporten om robotteknologien ble publisert i forskningstidsskriftet Frontiers in Neurorobotics på mandag.

Roboten er utstyrt med en berøringssensor bygd for å etterligne en menneskelig fingertupp. Sensoren kalles BioTac. Den er trent til å gjenkjenne materialer blant annet ved å benytte en statistisk modell som heter Bayesiansk.

Thomessen er ikke overrasket over teknologien, men sier at den representerer et gjennombrudd for å gi roboter nye ferdigheter.

– BioTac-sensoren oppdager ikke bare at roboten er i fysisk kontakt med omgivelsene, men også hva slags materiale den er i kontakt med, sier han.

Robothånden forskerne har utviklet har flere likhetstrekk med en menneskehånd. Fingrene har mykt, fleksibelt skinn over flytende fyllmasse. Skinnet har til og med sitt eget fingeravtrykk på overflaten, noe som øker robotens følsomhet for vibrasjon.

Når en robotfinger med BioTac-sensor kjenner på en overflate med tekstur, vibrerer skinnet på fingeren på en karakteristisk måte. Vibrasjonene blir oppdaget av en undervannsmikrofon inni fingerens kjerne.

Ifølge ScienceDaily bruker en menneskefinger lignende vibrasjoner for å identifisere materialer. Robotfingeren er imidlertid enda mer sensitiv.

– Dette arbeidet ser svært spennende ut. Det virker som om både robotfingeren og testen for den er godt konstruert, sier Kofod-Petersen.

Mange bruksområder

Thomessen nevner tre hovedområder han ser for seg at teknologien kunne blitt benyttet.

– I mobile robotsystemer for bruk i hjemmet, fjernstyrte robotsystemer for bruk i farlige omgivelser og i industrielle robotsystemer. Roboten kan blant annet skille ulike materialer fra hverandre innen avfallshåndtering, sier han.

Teknologien kan også gjøre livet lettere for eldre mennesker eller delvis erstatte jobben til hjemmehjelper.

– For å kommandere mobile roboter i dag kreves det at man detaljbeskriver oppgaven den skal utføre. Med BioTac-sensoren kan dette forenkles til ”hent duken på bordet” eller til og med; ”hent den finmaskede duken på bordet”, sier Thomessen.

Ikke på markedet ennå

Teknologien er ennå ikke ute på det kommersielle markedet.

– Dit kan den komme om alt fra to til ti år, avhengig av hvor gode kommersielle partnere universitetet har, sier Thommesen.

BioTac-teknologien er utviklet av den biomedisinske ingeniøren Gerald Loeb og den ferske ingeniøren Jeremy Fishel. De trente roboten med BioTac-sensor på 117 vanlige materialer fra klesbutikker, bokhandler og jernvareforretninger.

Når roboten ble stilt ovenfor ett tilfeldig materiale av gangen, klarte den å identifisere riktig materiale 95 prosent av gangene. Det gjorde den etter å ha valgt og gjort fem utforskende bevegelser over materialet.

– Den ble bare en sjelden gang forvirret over to svært like strukturer som mennesker ikke kunne skilt fra hverandre i det hele tatt, sier Fishel og Loeb til ScienceDaily.

– At roboten jevnt over presterte bedre enn en menneskelig kontrollgruppe er særlig interessant, sier Kofod-Petersen.