Hopp til innhold

Regnskog på havets bunn

Korallrev i Rødehavet tåler varmt vann bedre enn korallrev andre steder i verden. Det viser en fersk kartlegging.

Anemonefisk
Foto: First Watch TV

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Fisk fra arabisk korallrev

Et filmteam har fanget fantastiske og fargerike bilder fra korallrevene.

Foto: First Watch TV

Klimaendringer, overfiske og forurensning regnes som store trusler mot verdens korallrev. Forskerne spår at halvparten av alle rev vil være borte om 50 år.

Samtidig er lite kjent om verdens korallrev. De komplekse økosystemene står i fare for å forsvinne, uten at vi noen sinne har rukket å bli kjent med dem.

 

Tåler varmen

Et internasjonalt forskerteam startet for ganske nøyaktig ett år siden tidenes største kartlegging av revene utenfor kysten av Saudi-Arabia. Et område på størrelse med Vestfold fylke ble undersøkt, og resultatene overrasker forskerne. De undersøkte korallrevene er i langt bedre stand enn mange fryktet. Selv med temperaturer på godt over 30°C i vannet, er det et yrende liv på revene. 

- Hvis du drar til Det indiske hav, ville korallene være rammet av avblekning når det er så varmt som 32°C, sier en av forskerne, dr. Annelise Hagan ved Kahled bin Sultan Living Ocean Foundation.

Hun konkluderer derfor med at korallene i Rødehavet og den arabiske gulfen har klart å tilpasse seg det varme vannet.

 

Flere farer

Forskerne har likevel ingen illusjoner om at alle verdens korallrev vil klare å gjøre den samme tilpasningen. Andre steder i verden ser de at de algene som lever inne i korallpolyppene, dør når temperaturen i vannet øker. Det fører til at korallene mister fargen sin og dør.

Korallrev over hele verden er også truet av kommersielt fiske. Bruk av trål og dynamitt for å fange fisken som holder til i revene, gjør ubotelig skade. Derfor avfotograferer forskerne nå de arabiske korallrevene slik at de kan overvåke eventuelle endringer som skjer.

- Fotografiene dokumenterer livet på revet ved et gitt tidspunkt. Senere vil vi ved hjelp av GPS-posisjonering kunne gå tilbake til nøyaktig samme sted for å se etter forandringer, sier Hagan.  

Hva kan du om koraller? Test kunnskapen med en quiz

Døde koraller

Når algene forsvinner, blekner korallene og dør.

Foto: First Watch TV