NRK Meny
Normal

Øl gjør grilling sunnere

Liker du grillet kjøtt, men frykter helsefaren? Øl kan løse dillemmaet.

grilled pork ribs on bbq grill (shallow DOF)

Når du griller kjøtt, bør du tilsette øl, foreslår forskere ved Universitetet i Porto

Foto: Nataliya Hora

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Grillet kjøtt har nydelig smak. Men den gode smaken har sin pris. Grillingen danner kreftfremkallende stoffer.

Disse er polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) som kan ødelegge arvematerialet og øke risiko for å utvikle tykktarmskreft.

Men nå kan du ha løsningen rett for hånden. Ofrer du litt øl som du marinerer kjøttet i før grilling, reduseres innholdet av kreftfremkallende stoffer.

En gruppe forskere ledet av Isabel Ferreira ved Universitetet i Porto, i Portugal, mener de har funnet en måte å redusere problemet. Når du griller kjøtt, bør du tilsette øl, foreslår de.

Seriøst eksperiment

Det velkomne rådet er et resultat av seriøse eksperimenter. Doktor Ferreira har publisert studien i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

De kreftfremkallende stoffene som utløses ved grilling, formes av molekyler kalt frie radikaler. De oppstår fra fett og protein i den intense varmen som oppstår ved grilling av maten.

Antioksidanter

Men antioksidanter kan motvirke de frie radikalene. Øl er rikt på antioksidanter, i form av melanoidiner som oppstår når bygg blir stekt.

Dermed tilberedte doktor Ferreira og hennes kolleger noen øl-marinader, kjøpte noen biffer og fyrte opp grillen.

En av marinadene var basert på pilsnerøl, og en annen var laget av en mørkere øltype.

Hypotesen var at biffene som var marinert i det lyse ølet, ville danne færre skadelige stoffer enn kontroll-biffene som var umarinert.

Og siden mørkt øl har mer melanoidiner, forventet forskerne at det ville dannes enda færre skadelige stoffer i biffene som var marinert i det mørke ølet.

Mørkt øl sunnest

Og resultatene var som forventet. Mens de umarinerte biffene hadde et gjennomsnitt på 21 nanogram av PAH per gram grillet kjøtt, hadde de pils-marinerte biffene et gjennomsnitt på 18 nanogram.

Men de sunneste kjøttstykkene var de som var marinert i mørkt øl. De hadde bare et gjennomsnitt på 10 nanogram, målte forskerne. Altså halvparten av de umarinerte kjøttstykkene.