Grillet kjøtt har nydelig smak. Men den gode smaken har sin pris. Grillingen danner kreftfremkallende stoffer.
Disse er polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) som kan ødelegge arvematerialet og øke risiko for å utvikle tykktarmskreft.
Men nå kan du ha løsningen rett for hånden. Ofrer du litt øl som du marinerer kjøttet i før grilling, reduseres innholdet av kreftfremkallende stoffer.
- Les også: Hvorfor kaller vi det øl?
En gruppe forskere ledet av Isabel Ferreira ved Universitetet i Porto, i Portugal, mener de har funnet en måte å redusere problemet. Når du griller kjøtt, bør du tilsette øl, foreslår de.
Seriøst eksperiment
Det velkomne rådet er et resultat av seriøse eksperimenter. Doktor Ferreira har publisert studien i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.
- Les også: Hvorfor får jeg hikke av øl?
De kreftfremkallende stoffene som utløses ved grilling, formes av molekyler kalt frie radikaler. De oppstår fra fett og protein i den intense varmen som oppstår ved grilling av maten.
Antioksidanter
Men antioksidanter kan motvirke de frie radikalene. Øl er rikt på antioksidanter, i form av melanoidiner som oppstår når bygg blir stekt.
Dermed tilberedte doktor Ferreira og hennes kolleger noen øl-marinader, kjøpte noen biffer og fyrte opp grillen.
En av marinadene var basert på pilsnerøl, og en annen var laget av en mørkere øltype.
- Les også: Lager øl av urkorn
Hypotesen var at biffene som var marinert i det lyse ølet, ville danne færre skadelige stoffer enn kontroll-biffene som var umarinert.
Og siden mørkt øl har mer melanoidiner, forventet forskerne at det ville dannes enda færre skadelige stoffer i biffene som var marinert i det mørke ølet.
Mørkt øl sunnest
Og resultatene var som forventet. Mens de umarinerte biffene hadde et gjennomsnitt på 21 nanogram av PAH per gram grillet kjøtt, hadde de pils-marinerte biffene et gjennomsnitt på 18 nanogram.
- Les også: Humlet øl godt for skjelettet
Men de sunneste kjøttstykkene var de som var marinert i mørkt øl. De hadde bare et gjennomsnitt på 10 nanogram, målte forskerne. Altså halvparten av de umarinerte kjøttstykkene.