Nominerer til ny vitenpris

Forskere som har gjort seg bemerket innen astrofysikk, nanoteknologi eller nevrovitenskap kan nå bli en million dollar rikere. 

Fred Kavli
Foto: NRK

 

Teknologigründeren og milliardæren Fred Kavli, tok for drøye to år initiativ til å opprette en ny vitenskapspris. Nå skal "The Kavli Prize" deles ut for første gang. Mandag 10. september ble prisen offisielt lansert under en stor forskningsfestival i York, og administrasjonen åpnet samtidig muligheten til å nominere forskere eller forskergrupper til prisen. 

Åpner for forslag

Nominasjonsprosessen vil foregå helt fram til 15. desember. Deretter vil de tre prisjuryene starte sitt arbeid før prisvinnerne blir offisielt kunngjort 4. juni 2008.  

Prisen er et samarbeidsprosjekt mellom Fred Kavlis forskningsstiftelse Kavli Foundation, den norske regjeringen og Det Norske Videnskaps- Akademi, men det er norsk-amerikaneren Fred Kavli som er drivkraften bak, og prisen er derfor rettet mot de tre forskningfeltene han er mest opptatt av. 

Hør Fred Kavli fortelle om seg selv og prisene han oppretter

Solid belønning

Hjertebarnene er astrofysikk, nanoteknologi og nevrovitenskap, og han er spesielt opptatt av grunnforskning innen emnene. Priser deles derfor ut i disse tre kategoriene, og de vil alle bestå av et kontantbeløp på 1 million dollar, en medalje og et diplom.

Ifølge statuttene skal Kavliprisen ikke bare ære en enkelt forsker, men også stimulere til internasjonalt samarbeid, gi anerkjennelse til forskningsarbeid som vil få stor betydning for menneskenes tilværelse og øke allmennhetens forståelse for forskningens betydning.

 

  

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)