Nå kan denne bli overflødig

Robotføtter fra New Zealand hjelper lamme med å gå.

Rullestol
Foto: , RICK BOWMER

For fem år siden fikk 23 år gamle Hayden Allen beskjed om at han aldri kunne gå igjen, etter at han ble lam fra brystet og ned som følge av en motorsykkelulykke.

– Voldsom sosial gevinst

På torsdag gikk han sine første skritt siden ulykka. Grunnen til det heter Rex (robotic exo-skeleton legs), og er bioniske føtter som lar lamme personer gå oppreist.

YouTube klippet av Hayden Allen ble det mest sette klippet i New Zealand i løpet av det første døgnet. Se det her:

– Jeg føler meg som et normalt menneske igjen. Å kunne se folk inn i øynene mens jeg prater til dem er en voldsom sosial gevinst, fortalte Allen til The Sydney Morning Herald

Brukt ti år

NZEALAND-HEALTH-TECHNOLOGY

Hayden Allen hadde ikke vært på beina på fem år før han prøvde Rex.

Foto: REX BIONICS / Afp

Oppfinnerne bak Rex heter Richard Little og Robert Irving, to skotske ingeniører som flytta till New Zealand tidlig på nittitallet. De har jobba med de 38 kilo tunge robotføttene i ti år, og brukt ti millioner dollar i prosessen.

– Rex lar brukeren gå opp og ned trapper, sitte, stå, gå baklengs, sidelengs og forlengs. Den gir rett og slett personer i rullestol muligheten til å gå igjen, skriver skaperne på sin hjemmeside Rexbionics.com .

Da Irving ble diagnostisert med multippel sklerose for sju år siden, skjøt arbeidet med Rex fart. Skaperne forteller at det foreløpig ikke er et alternativ til rullestolen, men heller et tillegg. Potensielle brukere må gjennomgå en medisinsk test og få klarsignal fra sin egen lege før de kan begynne tilpassinga og opplæringa.

Inspirert av «Aliens»

Og responsen har ikke latt vente på seg. Direktør i Rex Bionics, Jenny Morel, forteller til TVNZ at henvendelsene har vært mange.

– De fleste henvendelsene har kommet fra potensielle brukere, noe som er fantastisk. I tillegg har både folk i helsesektoren og personer som vil jobbe for oss tatt kontakt.

Little og Irving forteller at Rex er inspirert av filmen Aliens , der Sigourney Weaver går inn i et robotskjelett for å sloss med utenomjordiske skapninger. Prisen ligger foreløpig på 150 000 dollar, og vil bli å få kjøpt på New Zealand mot slutten av året. I andre land kommer Rex på markedet i midten av neste år.