Hopp til innhold

Meteorregn over Norge

– Vi har i utgangspunktet perfekte forhold, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Meteor

Denne uvanlig kraftige meteoren ble fotografert fra Norge i 1999.

Foto: Arne Danielsen

Natt til 13. august kan du være vitne til en av årets flotteste stjerneskuddsvermer. Det er meteorsvermen Perseidene som da kommer til å nå sitt maksimum, og by på et naturlig og spektakulært fyrverkeri.

– Ikke forstyrrende månelys

– I år vil det ikke være noe forstyrrende månelys, og vi har i utgangspunktet perfekte forhold, forteller astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Han opplyser om at det kun er i Sør-Norge dette gjelder, lenger nord blir ikke himmelen mørk nok til at stjerneskuddene vises.

Der man er så heldige å få muligheten til å bivåne meteorsvermen kan man forvente seg omkring 100 – 120 stjerneskudd i timen, det vil si 1-2 per minutt.

Det er kometen Swift-Tuttle som er opphavet til himmelfenomenet. Den etterlater seg en lang hale av støv på sine 130 år lange omløp.

– Støvkornene kommer inn i atmosfæren med 210 000 km/t og brenner opp på grunn av friksjonen med luften. De minste partiklene veier rundt et 100-dels gram og ville knapt vært synlige om vi hadde hatt de i hånden. Likevel klarer de å lage et lysfenomen som er synlig på opptil flere hundre kilometers avstand, forklarer Røed Ødegaard.

Perseids

Her, ved stjernebildet Persevs, vil meteorsvermen komme til syne.

Foto: NASA

- 160 000 år gammel

Perseidene har fått navnet sitt fordi den viser seg i nærheten av stjernebildet Persevs . De første observasjonene av meteorsvermen ble gjort i Kina for rundt 2000 år siden.

Peter Jenniskens, astronom ved SETI-instituttet, sier til NBC at meteorsvermen er 160 000 år gammel, men at den delen vi nå ser bare er 5 000 år.

Ødegaard forteller at Perseidene er en langvarig sverm som allerede har begynt, men at den foreløpig har langt lavere aktivitet enn den vil ha mot slutten av uka. I tillegg kommer han med gode råd til de som har lyst til å observere den med egne øyne.

– For å oppleve meteorsvermen på sitt beste er det viktig å være på et mørkest mulig sted, ha godt mørketilvendte øyne, se høyt på himmelen mot nordøst og dessuten være tålmodig. Stjerneskuddene kommer gjerne i rykk og napp. Aktiviteten er som regel størst etter midnatt.