NRK Meny
Normal

Mener å ha funnet vann på månen Europa

NASA mener å ha oppdaget funn som tyder på at det fins vann på månen Europa. Bilder viser det forskere tror er søyler av vanndamp, som skyter opp fra overflaten.

SCIENCE-JUPITER/MOON A NASA mosaic made from images taken by the Galileo spacecraft in the 1990's of Jupiter's icy moon, Europa

Europas hav regnes som å være et av de mest lovende stedene å kunne finne liv i solsystemet. NASA sier i dag at de mener å ha funnet vann på månen til Jupiter.

Foto: NASA / Reuters

Europa er den minste av de fire største månene til Jupiter. Månen er dekket av is, men det har lenge blitt spekulert at det finnes et hav under isen på månen til solsystemets største planet.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA offentliggjorde i dag at de mener å ha observert vanndampsøyler som har hatt utbrudd på overflaten til en av Jupiters måner, Europa.

Lovende sted å finne liv

Observasjonene øker muligheten for at det er mulig å gjennomføre oppdrag på Europa å få samlet vannprøver uten å måtte bore seg gjennom tykk is, skriver NASA i en pressemelding.

– Europas hav regnes som å være et av de mest lovende stedene å kunne finne liv i solsystemet.

– Disse søylene av vanndamp, dersom de virkelig eksisterer, kan gi oss en annen måte å skaffe prøver fra Europas overflate, sier Geoff Yoder, en av lederne for NASAs ekspidisjonsdirektorat.

HUBBLE/ File photo of Hubble Space telescope with Earth as backdrop

Ved hjelp av romteleskopet Hubble mener NASA at de har funnet vann på isoverflaten til månen Europa.

Foto: NASA / REUTERS

– En ny verden av muligheter

Ifølge NASA sine estimasjoner skal vanndampsøylene ha steget opp 200 kilometer over overflaten. Vanndampsøylene blir regnet som en god mulighet til å samle prøver av vannet uten å måtte drille gjennom isen som dekker Europa.

Paul Hertz

De mulige funnene åpner en ny verden for NASA, sier Paul Hertz som jobber for romfartsorganisasjonen.

Foto: NASA

De nye bildene fra romteleskopet Hubble viser bildene som forskerne fra NASA mener viser søyler av vanndamp som skyter opp av overflaten til en av de fire månene til Jupiter.

– Denne observasjonen åpner opp en ny verden av muligheter, og vi ser frem til fremtidige oppdrag, sa Paul Hertz fra NASA på en pressekonferanse i dag.

Forskere kan bruke NASAs James Webb romteleskopet for å bekrefte vanndampsøylene på Europa, men teleskopet blir først tatt i bruk i 2018.

Laster Twitter-innhold

– Et sted liv kan eksistere

Lederen for planetutforskningsprogrammet i NASA, James Green, har lenge vært sikker på at det er et hav under isen på månen.

– Dette er et sted der liv kan eksistere, har Green fortalt NRK tidligere.

– Det er et enormt stort hav under isen, og vannet der er både salt og varmt. Det er energikilder der. Alt det som skal til for at liv kan oppstå og trives. Sannsynligvis, forklarte Green.

Forskerne mener bildene på videoen under bekrefter tidligere antagelser.