Hopp til innhold

Tett på Jupiter

– Vi har aldri før sett noe lignende.

Jupiter

Dette bildet ble tatt 27. august, et par timer før Juno var på sitt nærmeste.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Etter en fem år lang reise gikk Juno i sommer inn i bane rundt Jupiter. Nå har romsonden sendt de første "nærbildene" tilbake til Jorda.

Bildet i toppen av saken viser Jupiters nordpol, og lar oss studere kjempeplaneten fra en helt ny vinkel.

Jupiter

Jupiters sydpol.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

– Vi har aldri før sett noe lignende. Polområdet er blåere enn resten av planeten, og det er masse sterk vind der. Vi ser ikke noe til breddegradsbeltene som er så karakteristiske for planeten, det er nesten vanskelig å i det hele tatt kjenne igjen Jupiter, sier Scott Bolton, som jobber med Juno-prosjektet, i en pressemelding fra NASA.

Han forklarer også at det ser ut som om skyene har skygger. Det kan tyde på at de befinner seg over været, i motsetning til skyer på andre gasskjemper som Saturn og Uranus.

Bildene ble tatt 27. august, under Junos første forbiflyging. Bildet av nordpolen er tatt fra omtrent 195.000 kilometers avstand, mens det på sydpolbildet er 38.000 kilometer mellom Juno og Jupiter. På det nærmeste er Juno bare 4000 kilometer over Jupiters skylag.

Polarlys på Jupiter

Ved hjelp av et infrarødt kamera har Juno også fått foreviga polarlyset ved Jupiters sydpol.

Jupiter

Bildet er satt sammen av tre bilder tatt med få minutters mellomrom.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

– Ikke noe annet instrument, hverken på Jorda eller i verdensrommet, har vært i stand til å se polarlys på Jupiter før. Det ser lyssterkt og strukturert ut, og detaljnivået på bildet gjør at vi kommer til å finne ut mer om polarlysets morfologi og dynamikk, sier Alberto Adriani ved Rome’s Institute for Space Astrophysics and Planetology til Guardian.

Juno er nå ferdig med den første av totalt 37 forbiflyginger, hver runde tar 14 dager. Etter den tid styres sonden ut av bane og inn mot selve Jupiter. Juno er ikke rusta for å hanskes med atmosfæren der, og kommer til å brenne opp. Men før den tid kan vi forhåpentligvis regne med å få se mange flere bilder av Jupiter.