Sphagnum-mosens hemmelighet ligger i bladene
Sphagnum-mose vokser på områder med lite næring der den kan konkurrere ut andre planter. Den kan bære sin egen vekt med vann 20 ganger, og den har ingen røtter. I stedet tar den opp næring direkte fra lufta, både karbondioksyd og nitrogenforbindelser. Og det er i forbindelse med nitrogenopptaket forskerne tror at konserverings-effekten oppstår. Hemmeligheten ligger i bladene på sphagnummosen. De er relativt porøse, og inne i noen spesielle celler i bladene er det et pektin, et sukkeraktig stoff, som har kjemiske grupper som binder nitrogen. Og som følge av at de kan binde nitrogenforbindelser, vil også andre kjemiske reaksjoner oppstå. Det igjen fører til konservering av materialet som havner i mosen.
Konserverende effekt
Det er ikke bare det som havner i mosen, men også mosen sjøl, som blir konservert. Det er lett å se i en torvmyr. Når mosen dør, råtner den ikke. I stedet bygges det opp et torvlag som kan bli opptil 10 meter tykt.
Sphagnan-effekten
Mosen reagerer med fiskeskinnet
Grunnen til at fisk blir konservert når den kommer i kontakt med sphagnum-mose, har å gjøre med hvordan forråtnelsesprosessen skjer. På over-flaten av fisken finnes det naturlige bakterier. Disse bakteriene prøver hele tiden å bryte ned fisken. Det gjør de ved å skille ut enzymer. Men når de er i kontakt med mose, vil de i stedet binde seg til den, og derfor kommer ikke forråtnelses-prosessen i gang. I tillegg skjer det en annen prosess. Fra cellene i moseplanten lekker det ut et konserverende stoff som heter sphagnan. Dette sphagnanet reagerer med fiskeskinnet. Det skjer en slags garving som gjør at skinnet blir mer motstandsdyktig mot nedbryting.
Hvordan skal det brukes?
Seniorforsker Knut Yngve Børsheim mener sphagnan kan være aktiv innpakning
Forskerne ser først og fremst for seg at sphagnan skal brukes som en aktiv innpakning som holder matvaren frisk lenger. De mest aktuelle matvarene er først og fremst lettbedervelig mat som fisk og kylling. Men det gjenstår fortsatt mye forskning, så det er ennå langt igjen til dette blir en vanlig konserveringsmetode.
Har du erfaringer du vil dele?
Hvis du har erfaringer med konservering av mat i mose, vil vi gjerne høre om det. Send en e-post til Schrödingers katt, så vil vi bringe erfaringene videre til alle interesserte her på hjemmesida vår.
Se videoinnslaget om Mose (ISDN/modem)
eller Mose (bredbånd).
Sendt på Schrödingers Katt torsdag 6. november 2003.