Vil bli første kvinne over pol-isen

For to år siden ble de stanset av russisk byråkrati. Nå gjør Liv Arnesen og Ann Bancroft et nytt forsøk på å bli de første kvinner som krysser pol-isen på ski.

Liv Arnesen svømmer
Foto: NRK

Om får dager legger eventyreren  Liv Arnesen ut på et ny polferd. Da spenner hun på seg skiene og forlater Ward Hunt Island i Nord-Canada. I de neste månedene venter lange slitsomme dager gjennom isødet sammen med turkamerat Ann Bancroft. 

Stoppet av byråkratiet

 

Liv Arnesen
Foto: NRK

De to vil forsøke å bli de første kvinner som krysser pol-isen på ski. Ekspedisjonen er det andre forsøket de to gjør på den historiske ruta.

 For to år siden måtte de avbryte turen fordi russiske myndigheter stoppet forsyningene deres. Denne gangen unngår de derfor russisk territorium og har i stedet valgt forskningsskipet "Tara" som endepunkt.

Skipet ligger nå innfrosset i pol-isen og skal drive med havstrømmene i minst to år på samme vis som polarskuta "Fram" gjorde på slutten av 1800-tallet.

Tøff tur

Maten og utstyret Arnesen og Bancroft trenger under turen, må de ha i sine egne pulker. De vil ikke motta hjelp fra andre under kryssingen og, polpunktet er det eneste stedet de vil få etterfylt forsyninger underveis. 

Siden ruta til damene går over den frosne hav-isen, vil kryssingen bli svært utfordrende. Isen er i stadig bevegelse og de må regne med å svømme over åpne råker underveis.  

Multimedial ekspedisjon

Et omfattende undervisningsopplegg er knyttet til Liv Arnesen og Ann Bancrofts ekspedisjon. De to vil svært gjerne formidle kunnskap om Arktis, og har avtale om at hele tolv millioner skoleelever skal følge deres ferd via internett.

Damene vil også blogge om strabasene i Arkis, og denne bloggen vil være tilgjengelig her på våre nettsider.

Schrödingers katts redaksjon har fulgt Liv Arnesen under forberedelsene til pol-turen, og vi avslører noen av hemmelighetene bak en pol-ekspedisjon i vår sending 1. mars. Etter sendingen, ca klokka 20.30, stiller Liv Arnesen til nettmøte her hos oss, og det er allerede nå mulig å stille spørsmål til den erfarne polfareren. 

Les hva Liv Arnesen svarte seerne  

Liv Arnesen og Synnøve Nes
Foto: NRK