Spør eksperten om slanking

Prøver du å gå ned i vekt? Lurer du på hvordan? Og hvorfor er det så lurt å få i seg protein? Eksperten har svart!

Vekt
Foto: Scanpix

Januar er måneden for slanking og dietter. Det er også måneden for avbrutte slankekurer og tilbakefall til fjorårets matsynder. Trenger du eksperttips? Ann Kristin Hjelle de Soysa er klinisk ernæringsfysiolog ved St. Olavs Hospital. og svarer på dine spørsmål.

Les svarene her!

Ann Kristin Hjelle de Soysa

Ernæringsfysiolog Ann Kristin Hjelle de Soysa jobber til daglig ved avdeling for klinisk ernæring og logopedi ved St. Olavs Hospital. Hun gir kostveiledning og pasient- og pårørendeopplæring for overvektige.

Kan sola forebygge kreft? Hvordan funker en "smart garasje"? Hvorfor hører schizofrene stemmer i hodet? Og hvilken rolle spiller protein i slanking?

Se ukas Schrödingers katt her!

Lur hjernen med protein

Den vanligste årsaken til at folk ikke klarer å slanke seg er den mest åpenbare – de klarer ikke å holde seg til dietten sin. Løsningen på dette problemet er å dempe sultfølelsen. Den kommer når magen blir tom og kroppen begynner å skille ut hormonet ghrelin. Dette hormonet gir hjernen din beskjed om at du må spise, og da gjerne kaloririk mat.

Et tips for å lure kroppen til å føle seg mindre sulten er å få i seg nok protein. Proteinrik mat som fisk, egg, magert kjøtt og bønner har lenge vært på ernæringsfysiologenes liste over ja-mat, men ingen har visst helt hvorfor. Før nå.

Hver gang vi spiser skiller kroppen hormonet peptide YY (PYY) ut i blodet, og når dette hormonet når hjernen dempes suget etter mat. Forskere har nylig avslørt at ingenting får kroppen til å skille ut mer PPY enn proteinrik føde.

Kaloriinntak avgjør

Ann Kristin Hjelle de Soysa er klinisk ernæringsfysiolog og jobber med overvektige til daglig. Hun anbefaler pasienter magre pålegg som er rike på protein, men understreker at dette ikke er en lettvint vidunderkur.

-Til slutt vil det alltid være det totale kaloriinntaket som avgjør om vi går opp eller ned i vekt.

Å spise mindre og samtidig være mett lengre kan høres ut som et fristende men tilsynelatende umulig paradoks. Nå vet vi ikke bare at proteinrik mat er en av veiene å gå, men også hvorfor.

Hver uke i januar kommer Schrödingers Katt med forslag til effektiv slanking. Alle forslagene er fundert i vitenskap og virkningen er dokumentert effektiv.