Hopp til innhold

– Her gjelder ikke norsk lov

Apples Icloud lover at dine bilder og dokumenter skal være tilgjengelig på alle dine maskiner. Men informasjonen kan også bli tilgjengelig for andre.

US-SAN FRANCISO-APPLE-STEVE JOBS

Mandag presenterte Apples Steve Jobs deres nye løsning for lagring i «nettskyen».

Foto: KIMIHIRO HOSHINO / Afp

– Hadde Wikileaks sine servere ligget i USA, ville informasjonen her vært utlevert eller slettet for lenge siden.

Stadig flere lagrer både bilder, dokumenter og annen informasjon på steder de ikke aner hvor er. Olav Torvund er professor ved Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, og tror at det kan føre til problemer for mange.

– Informasjon som er lagret i «skyen» ligger jo alltid på en server et eller annet sted. Og det er reglene i det landet hvor serveren står som bestemmer hvem som får tilgang, forteller han.

Mandag ble Apples nye tjeneste Icloud presentert. Ved hjelp av dette kan du dele informasjon mellom både telefoner, datamaskiner og nettbrett. Dette lagres ikke på de enkelte maskinene, men i «nettskyen».

Olav Torvund

Olav Torvund er professor ved Senter for rettsinformatikk.

Foto: Universitetet i Oslo
Tore Larsen Orderløkken

Tore Orderløkken leder Norsk senter for informasjonssikring

Foto: Ida Hjerkinn
Thomas Nortvedt

Fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet

Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no

Twitter måtte utlevere

Twitter ble nylig tvunget til å utlevere informasjon om en britisk bruker på nettstedet. Dette skjedde etter at britiske politikere fremmet saken for en domstol i California. Torvund tror vi vil se flere slike framover.

– Mange benytter seg av lagring i «skyen» allerede. Når flere begynner å bruke det, kommer det også mange som ikke tenker over hva de gjør.

Informasjon som er lovlig i Norge kan være ulovlig i andre land. Ifølge Torvund har det skjedd flere ganger at informasjon er blitt fjernet fra servere etter pålegg fra amerikanske myndigheter.

– Amerikanske myndigheter er spesielt aggressive, og krever gjerne informasjon om andre lands brukere. Deretter kan de enten få informasjon utlevert eller fjernet fra nettet.

– Tenk over datalagring

Tore Orderløkken leder Norsk senter for informasjonssikring. Han oppfordrer folk til å tenke over hvilke tjenester de bruker når de lagrer informasjon.

– Spesielt de som driver firmaer bør tenke over hva de gjør. Tenk over hvilken verdi din informasjon har og gjør en ordentlig risikovurdering.

Orderløkken er en av mange som allerede bruker forskjellige programmer for å lagre data utenfor sine egne datamaskiner. Dette gjør han bare med informasjon som ikke er spesielt sensitiv.

– Jeg gjør det for å sikre meg at jeg alltid har tilgang på oppdatert informasjon når jeg reise rundt. Men jeg ville ikke lagret virksomhetens viktigste data hvor som helst.

I likhet med Torvund tror Orderløkken tror at bruken av «nettskyen» vil øke betraktelig i tiden framover.

– Outsourcing er veldig i tiden. Derfor er det bare naturlig at også datalagring oftere vil skje eksternt, sier han.

Uklart lovverk

Også Forbrukerrådet er skeptiske til det nye programmet. De mener at lovverket ikke er forberedt på tjenester som kan tilbys fra andre land.

– Det skal ikke være slik at man kan etablere seg der forbrukervernet passer, uten tanke på det regelverket brukerne har i sitt eget hjemland, sier fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

I 2010 klaget de inn Facebook til datatilsynet, og spurte om norsk lov gjelder for tjenesten

Nortvedt tror at Apples nye program kan forandre hvordan mange bruker datamaskiner, telefoner og nettbrett. Dette kan også skape mange problemer for norske forbrukere.

– Som regel leveres tjenesten av et selskap etablert i et annet land, og fordi tjenesten aldri fysisk trenger å være i Norge vet vi ennå ikke hvilke rettigheter som gjelder.

– Samtidig må vi kanskje tenke nytt, slik at tjenestene kan utvikle seg, og selskapene fortsatt kan gi oss gode, lovlige løsninger, sier fagdirektøren.