Hopp til innhold

150 000 Gmail-kontoer tømt for e-post

– Stoler fortsatt mer på nettskyen enn fysiske harddisker, sier NRKbeta-redaktør Eirik Solheim.

Google

Google har e-post-trøbbel, men går langt i å love at det vil ordne seg i nærmeste fremtid.

Foto: Scanpix

Søndag opplevde så mange som 150 000 Gmail-brukere selve e-post-marerittet, da de logga seg på kontoene sine var alt borte, ifølge engadget.com.

E-poster, chat-logger, kalenderoppføringer og personlige innstillinger hadde forsvunnet, og de ble hilst velkommen med skjermbildet du ser når du først oppretter en Gmail-konto.

– Tror det løser seg

Google rapporterte først at 0,29% av brukerne var ramma, tallet ble senere nedjustert til 0,08%. De er fortsatt sparsomme med opplysninger om hva som faktisk har skjedd, men sier at de fortsetter å undersøke saken.

Nettgiganten virker uansett å tro at problemet vil løse seg:

– Googles mailtjeneste har allerede blitt gjenoppretta for noen brukere, og vi regner med at alle vil få funksjonelle kontoer tilbake i løpet av kort tid, skriver de i en kort melding.

Selv om alt innhold på de berørte Gmail-kontoene skal ha blitt sletta, melder Huffington Post at brukerne fortsatt kan motta nye meldinger.

Mashable anbefaler brukere som har blitt nervøse for Gmail-innholdet sitt å ta en backup ved hjelp av gratisprogrammet Gmail Backup.

– Spørsmålet er når de vil kræsje

Eirik Solheim

Eirik Solheim stoler mindre på fysiske harddisker enn nettskyen.

Foto: Svein Aronsen / NRK

Googles problemer med Gmail får ikke NRKbeta-redaktør Eirik Solheim til å forandre mening om nettskyen som oppbevaringsplass.

– Min erfaring er at jeg uansett er tryggere på tjenester som Google og Dropbox enn backup-systemet jeg har hjemme. Uansett vil det alltid være en viss fare for at noe kan kræsje, sier han til NRK.no.

Han advarer mot å tro at fysiske lagringsmedier er noen ufeilbarlig måte å oppbevare data på.

– Når det gjelder minnepinner, minnekort og særlig harddisker er det ikke spørsmålet om de vil kræsje. Spørsmålet er når de vil kræsje.

Solheim forklarer at folk flest kjøper harddisker til vanlig hjemmebruk, samtidig som mange har maskinene sine påslått døgnet rundt, noe disse diskene ikke er lagd for.

Han anbefaler folk å være så paranoide som mulig for å være på den sikre siden.

– Automatiser rutinene, ta backup både til nettskyen og forskjellige harddisker som du har liggende på forskjellige steder.