Jegerfolk fra øst kom til Norge for 10.000 år siden

Arkeologiske funn i grenseområdene mellom Finland og Norge i nord kan bety at vår aller eldste historie må skrives på nytt.

Pilspisser

Disse to pilspissene er funnet på boplassen Sujala i Nord-Finland. Måten disse pilspissene er laget på forteller arkeologene at menneskene som laget dem hørte til en teknologisk tradisjon med røtter i det vestlige Russland.

Foto: Jarmo Kankaanpää
Journalist

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Tenk deg en vårdag for 10 000 år siden. Den store iskappen som for ikke lenge siden hadde dekket hele Skandinavia har nesten smeltet, og verden er ny og grønn. En enorm innsjø dekker store deler av dagens Sverige og Finland. I det som i dag er det vestlige Russland legger en gruppe mennesker ut på en reise som skal ta dem lengre enn noen av deres folk har reist før.

Les hele artikkelen hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)