NRK Meny
Normal

Keepere under press går mot høyre

Forskere har analysert alle straffespark i VM fra 1982 til 2010 og funnet ut at pressede keepere har en tendens til å kaste seg mot høyre.

Fredrik Winsnes setter ballen i mål.

Målmenn under press har en tendens til å kaste seg mot høyre i straffesparkkonkurranser. Her viser Lillestrøms målvakt Stefan Logi Magnusson at det ikke alltid er slik.

Foto: Ned Alley / Scanpix

Daniel Örlund

Daneil Örlund reddet to av tre straffer mot Lillestrøm.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Mange studier av dyr og mennesker viser at når vi ønsker å oppnå noe, går vi mot høyre. Når hunder ser eieren sin, logrer de oftere med halen mot høyre, og mennesker har en større tendens til å vende hodet mot høyre når vi skal kysse noen.

Noen nederlandske forskere fikk lyst til å sjekke dette fenomenet når det gjelder fotball og straffer.

– Vi satt i en bar en fredags ettermiddag og snakket om forskning og fotball, noe vi ofte gjør, da vi fikk ideen til å se på hvordan målmenn reagerer når de skal redde ballen i straffer, sier Marieke Roskes ved Universitetet i Amsterdam.

Nå skal resultatene puliseres i den neste utgaven av Psychological Science.

Målmannen kan bli en helt

Roskes forteller at utgangspunktet til målmannen og spilleren som skal ta straffen er veldig ulikt. Ingen klandrer en keeper for å slippe inn et mål, men han kan også vinne heder og ære hvis han redder ballen.

Nå nylig ble Rosenborgs målmann Daniel Örlund den store helten da laget slo knock-out på Lillestrøm i straffesparkkonkurransen i åttendedelsfinalen i NM.

Han reddet to av tre straffespark da Rosenborg gikk videre til kvartfinalen.

  • Se straffesparkkonkurransen her.

– Jeg venter og ser hvor spilleren setter ballen, så tar jeg den om jeg rekker, sa han etter kampen.

I alt ble det skutt sju straffer, i fem av dem kaster målmennene seg til høyre. Både Örlund og Lillestrøms målmann slipper inn skudd til venstre for seg samtidig som de slenger seg til høyre.

– Større sjanse for høyre når laget ligger under

De nederlandske forskerne har studerte opptak av samtlige straffespark i VM, og i første omgang så det ut som om målmennene like ofte stuper mot høyre som mot venstre.

Men så viste det seg at når laget til mannen i mål ligger under, og det gjelder særlig i straffesparkkonkurranser, er det større sjanse for at han velger å kaste seg mot høyre.

– Det er imponerende at selv i veldig viktige situasjoner, er vi mennesker påvirket av biologiske faktorer, sier Roskes til hjemmesiden til Association for Psychological Science.

Håper kunnskapen kan føre til VM-seier

Etter å ha studert VM-straffene, fortsatte forskerne undersøkelsene i et laboratorium.

Her ba de deltakerne om å dele en linje i to under tidspress og mens de ble bedt om å tenkte på noe positivt. Deltakerne hadde en tendes til å dele linjen mer mot høyre.

Dette kan ifølge forskerne tyde på at mennesker har en tendens til å velge høyre når vi er fokusert på et positivt resultat og må reagere fort.

– Vi håper denne kunnskapen kan hjelpe Nederland til å vinne neste VM, sier Roskes.