NRK Meny
Normal

Idrettene som døde ut

Sverdfiskbueskyting, polo på mekaniske ponnier og varmluftballonghopping - se bilder av idrettene som døde ut her.

Hørt om polo på flytende mekaniske ponnier? Ikke det? Kanskje ikke så rart - sporten fikk aldri fotfeste etter at den ble lansert i 1918, og er i dag ganske langt unna en plass på OL-programmet.

I bildeserien over kan du se bilder av flere pussige idrettsvarianter fra mellomkrigstida. De har én ting til felles - ingen av dem truer fotballens status i dag.

Populært med polo

Polo sto sterkt i mellomkrigstida, men hestehold var krevende og dyrt, og sporten apellerte derfor stort sett til overklassen.

Dette førte til at flere avarter ble skapt, med svært varierende suksess. Mekaniske ponnier, motorsykler, båter - alt ble prøvd, men ingen klarte å vippe den tradisjonelle poloen ned fra trona.

Andre idretter som nevnes i PopScis gjennomgang av Strange sports of tomorrow er blant annet ballongjakt med fly og vannhjulløp. Disse var faktisk høvelig populære i sin tid, men anbefales ikke å satse på hvis man vil slå seg opp i idrettsverdenen i dag.

Skiballett og villsvin

Det skal sies at spesielle idrettsgrener ikke bare var noe de drev med i mellomkrigstida. Tor Heiestad ble olympisk mester i skyting på løpende villsvin i 1988, det var siste gang den øvelsen sto på programmet.

Samme år tok Rune Kristiansen OL-sølv i skiballett, en idrett vi ikke ser mye til nå om dagen.

I tillegg har klassiske norske øvelser som skiskyting et litt annet rykte i utlandet enn her hjemme. Jerry Seinfeld ironiserer over idretten i et av sine standup-show, og lanserer svømming med innlagt kveling som en naturlig arvtakeridrett til skiskytinga.

Vet du om noen spesielle idretter som ikke lenger eksisterer? Hvilke av dagens idretter tror du går en usikker framtid i møte? Bruk kommentarfeltet!