Hopp til innhold

Snart kan slike "mål" unngås

FIFA åpner opp for mållinjeteknologi, vil ha ny runde med tester for å finne et som er bra nok. – Det er teknologien det står på, sier Rune Pedersen.

SOCCER/BRAIN

Manuel Neuer ser at Lampards skudd stusser godt inn i mål i kampen mellom England og Tyskland i VM i 2010. Heldigvis for keeperen så ikke dommeren det samme, og lot vær å blåse for mål.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Et av VM-historiens mest berømte mål ble scora av Geoff Hurst i VM-finalen i 1966. Den ballen var sannsynligvis aldri over streken.

En av de mest omdiskuterte situasjonene under VM i Sør-Afrika var Lampards skudd mot Tyskland. Ballen var langt over linja, men det ble ikke dømt mål.

Skulle ikke vært mål: Se Hursts skudd mot Tyskland

Skulle vært mål: Se Lampards skudd mot Tyskland

I VM i Brasil i 2014 kan slike situasjoner være historie - om teknologien blir bra nok.

– Penger ikke viktig faktor

Rune Pedersen

Rune Pedersen er positiv til mållinjeteknologi - så lenge teknologien blir bra nok.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

FIFA har nå satt en frist til juli 2012 med å bestemme seg for et nytt system hvis det skal kunne tas i bruk allerede under neste VM.

– Det er teknologien det står på, penger er ikke noen viktig faktor i et så stort mesterskap som VM, sier Rune Pedersen som er dommersjef i NFF til NRK.no.

Han forteller at FIFA allerede har kjørt en testrunde der 17 forskjellige løsninger alle ble veid og funnet for lette.

Skulle vært mål: Se Mendes' skudd mot Manchester United

– Hvis vi skal endre noe må vi være sikker på at totaliteten blir bedre, et sånn system krever 100% sikkerhet, sier den tidligere toppdommeren som også har skrevet et blogginnlegg om emnet.

Han forklarer at NFF tok opp temaet allerede i 2005, og stiller seg positive til mållinjeteknologi så lenge den fungerer bra nok.

Tre testfaser

Testinga, som vil foregå i høst, består ifølge Wired av tre faser.

Først skal det skytes baller i mål fra ulike steder på banen. Systemet må varsle hvert eneste mål, hvis ikke er det ute av kampen.

De neste fasene krever mer. En test går ut på at en vegg blir plassert på mållinja, og så gradvis flyttes bakover i målet mens den blir skutt mot.

Skulle ikke vært mål: Se Lampards skudd mot Tottenham

En annen går ut på at ballen blir plassert på en mekanisme som beveger den sakte over mållinja mens ballen roterer i forskjellige hastigheter.

På de to siste testene forventer FIFA ifølge Wired 90% presisjon.

I tillegg må systemet kunne varsle dommeren innen et sekund etter at ballen har vært inne.

SOCCER-ENGLAND/

Tottenhams Heurelho Gomes stopper Chelseas Frank Lampards skudd på målstreken, men dommeren dømmer mål. Snart kan slike situasjoner være historie.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters