NRK Meny
Normal

Kan man løfte en bil med gaffateip?

Er 54 remser med gaffa-teip nok til å løfte en bil på 800 kilo? Schrödingers katt har sjekka.

Gaffateip i Schrödingers katt

Gaffateip i Schrödingers katt

«Hvis du ikke får fiksa det med gaffateip så har du ikke brukt nok» er et av mange munnhell som omhandler gaffateipens fortreffelighet.

Kanskje ikke så rart , for selv om du ikke nødvendigvis er klar over det selv har du sannsynligvis vært tilstede på et eller annet arrangement som har hatt gaffateip som bærende element. Kanskje til og med bokstavelig talt.

Gummibåt med gaffa

Per Olav Alvestad og Eldrid Borgan i Schrödingers katt har tatt på seg oppgaven med å teste hvor mye gaffa virkelig tåler.

Først tester de gaffaens livreddende egenskaper gjennom å hurtiglappe en bassengsatt gummibåt med hull - mens de selv sitter i den.

Det fungerer fint på små hull - de får til og med tetta hull som befinner seg under vann. Men så fort Eldrid blir litt for ivrig med kniven er løpet kjørt.

Per Olav konkluderer med at gaffa på gummibåt ikke er noen god permanent løsning, men at det kan fungere i en stund når uhellet er ute.

Gaffa katta

Når gaffa ikke lenger var nok gikk besetninga ned med skipet.

Foto: NRK

Gaffaløftet

For å virkelig la gaffateipen få prøvd seg tar Per Olav og Eldrid med seg Torbjørn Ness - salgssjef i gaffateipproduserende Tesa Norge - for å løfte en bil.

Per Olav - som er utdanna maskiningeniør, må vite - regner seg fram til at 50 teipremser med grå gaffa skal være nok til å løfte en bil på 800 kilo. Hver remse skal altså løfte 16 kilo.

Det viser seg å være feil, men konsensus i gruppa er at det er teipeferdighetene det skorter på - ikke regneferdighetene.

Når den grå gaffaen blir bytta ut med Tesas sterkeste, svart gaffa, blir det derimot fart på sakene - i vertikal retning.

Bilen blir løfta en meter opp i været og holder seg der i fem minutter før den deiser i bakken.

Som tidligere nevnt - hvis du ikke får fiksa det med gaffateip så har du ikke brukt nok.

Se dette - og mye mer - i Schrödingers katt på NRK1 klokka 19.45