Hopp til innhold

Digitalkamera oppfører seg som insektsøyne

Kameraet har 160 graders synsfelt og høy dybdeskarphet. Oppfinnelsen kan i fremtiden bli brukt som overvåkningskamera.

Digitalk kamera som imiterer insektsøye

Forskere har utviklet digitalt kamera som etterligner øyet på insekter.

Foto: John A. Rogers / University of Illinois

Forskere ved University of Illinois har latt seg inspirere av naturen og insekter i et omfattende kameraprosjekt.

Resultatet har blitt til et kamera som etterligner mye av synsfunksjonaliteten hos en rekke insekter - blant annet øyenstikkere og bier.

Verden sett fra bieperspektiv?

– Vi synes insektsverden gir ekstremt imponerende eksempler på god oppbygging, både når det gjelder syn, flyveegenskaper, kraft og sansesystem. Personlig har jeg vært fascinert av insektsøyne så lenge jeg kan huske, sier professor John Rogers, til CNN.

Øyet har fascinert flere forskere siden tidenes morgen, både menneskers og insekters øyne er svært avanserte innretninger. Med Illinois-forskernes kameraoppfinnelse kan det bli lettere å forstå hvordan insekter ser verden.

Det digitale kameraet kan ta bilder i et nesten 180 grader bredt synsfelt, med nesten fullstendig dypdeskarphet. Alle delene i bildet vil være i fokus, takket være det bueformede «øyet».

– Enestående synsfelt

– 180 graders synsfelt med null avvik kan bare oppnås med bildesensorer som tar i bruk halvkule-materiale, helt annerledes enn de vanlige brikkene finnes i kommersielle kameraer, skriver forskerne i rapporten, som er publisert i Nature.

- Når disse er implementert med store matriser av mikrolinser, tilkoblet til hver sin fotodiode, gir det denne typen halvkuleutforming enestående synsfelt og andre kraftige funksjoner i bildebehandling.

Kameraet består av til sammen 180 mikrolinser som dekker hver sin vinkel.

Jianlian Xiao jobber også med kameraet. Han forklarer videre:

– En sentral funksjon i vårt kamera går ut på å integrere mikrolinser, fotodetektorer og elektronikk på en halvkuleformet overflate, sier Xiao, ifølge University of Illinois.

For å realisere det brukte forskerne en myk, gummiaktig optikk som de bandt fast til elektronikken. Dette gjorde det mulig å strekke og deformere materialet uten at det tok skade.

Resultatet ble et velfungerende kamera med overraskende god funksjonalitet.

Insektskamera brikke

Fleksibelt og tøyelig materiale gjorde det mulig for forskerne å lage en prototyp av insektskameraet.

Foto: John A. Rogers / University of Illinois

Ser flere bruksområder

Men hva skal man egentlig med et kamera som imiterer insektsøyne?

Ifølge forskerne kan oppfinnelsen etter hvert bli brukt til overvåking, siden den er i stand til å fange et stort utsnitt av omgivelsene rundt seg. I tillegg fokuserer det skarpt på alle delene av bildet.

Et annet bruksområde man ser for seg er innen kirurgien. Kameraet er av liten størrelse, men leverer detaljrike bilder. Kameraene som føres inn i kroppen under undersøkelser i dag, kan kanskje erstattes med et «insektskamera» med tiden.

Det er verdt å nevne at kameraet har få piksler, så foreløpig vil ikke bildene være spesielt høyoppløste.