Hopp til innhold

Fant influensaens vandringsvei

Nå vet forskerne hvor alle verdens influensavirus kommer fra, og den kunnskapen håper de skal redde liv.

Hoster
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Etter å ha sett på 13.000 ulike influensavirus har forskere ved universitetet i Cambridge nå funnet ut hvor influensaen kommer fra og hvordan den sprer seg gjennom verden.

- De alvorligste influensaepedemiene starter alltid i Øst- og Sørøst-Asia, og derfra spres de over hele verden, forteller overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen.

Han mener forskerne i Cambridge nå har løst en gåte som på sikt vil gi oss langt bedre influensavaksiner enn i dag.

Asia er virusets vugge

300 millioner mennesker blir hvert år vaksinert mot influensa, men vaksinen treffer ikke alltid like godt. Årsaken er blant annet at forskerne ikke vet hvilke virus som vil bli ramme befolkningen kommende sesong. Men nå når influensavirusets vandringsmønster er kartlagt kan de med mye større sikkerhet fastslå hvilke virus det er som vil gjøre oss syke i framtida.

Det forskerne nå har oppdaget, er at influensaviruset forandrer seg lite etter at det har forlatt Asia. Virusene kommer heller aldri tilbake dit, siden de dør ut etter å ha herjet en sesong i Europa og Amerika.

For her i nord er influensasesongen alltid begrenset til vinteren, mens den i Asia varer stort sett hele året. Årsaken er at asiatene blir influensasyke i regntida. Tidspunktet for når den slår til varierer fra år til år og fra land til land. Dermed har viruset bedre grobunn enn her i nord, og dette mener forskerne er forklaringen på hvorfor alle alvorlige influensaepedemier oppstår i Asia.

Målretter letinga

- Dette betyr at vi må lete i Øst- og Sørøst-Asia når vi skal lete etter nye, hissige virus-stammer. Her må vi bygge ut laboratoriekapasitet og overvåke virusene, så vi kan forutsi hvilke virus som vil dominere influensaepidemien på den nordlige halvkule vinteren etter, sier Iversen. Han legger til at virusene bruker mellom seks og ni måneder på veien. Den tida kan forskerne nå bruke på å lage en best mulig vaksine mot den plagsomme og farlige sykdommen.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon tar influensaepidemiene hvert år mellom 250.000 og 500.000 menneskeliv på verdensbasis, mens millioner av mennesker årlig blir alvorlig syke.

Forskerne publiserer sine funn i ukens utgave av tidsskriftet Science .

HØR HELE SAKEN FRA VERDT Å VITE: Influensavirusets reiserute