Hopp til innhold

Hvem fryser mest?

Blir kvinner egentlig kaldere enn menn? Hanne Kari Fossum og Per Olav Alvestad tar turen til et kuldelaboratorium for å finne svaret.

Video Hvem fryser mest av menn og kvinner?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Myten er krystallklar - kvinner fryser mer enn menn. Gitt at dette stemmer - er det fordi de tåler kulda dårligere, eller blir de faktisk kaldere?

Over kan du se hvordan det gikk da Schrödingers katts Hanne Kari Fossum og Per Olav Alvestad skulle la vitenskapen svare på frysespørsmålet.

- Kvinner føler større ubehag i kulde

Mariann Sandsund

Mariann Sandsunn fastslår at kvinner føler større ubehag i kulde enn menn.

Foto: NRK

Da Fossum spurte tilfeldige personer på gata om hvem som fryser mest av kvinner og menn, var svarene entydige - kvinner. Teoriene var mange - kvinner er mer pinglete, kvinner er mer innendørs og kvinner har mere fett på kroppen.

Mariann Sandsund er forskningsleder ved SINTEF, og går langt i å bekrefte myten.

– Kvinner føler et større ubehag i kulde enn menn.

Men hvorfor? Sandsund forteller at det å fryse har en funksjon både for kvinner og menn.

– Kroppen ønsker å holde en konstant kjernetemperatur, og for å oppnå det trekker blodårene i huden seg sammen. Det er viktig å holde sentrale deler som hjerte, lunger og hjerne varme.

Hun forklarer at dette kan føre til at blodstrømmen til hender og føtter kan bli ekstremt lav under kuldeeksponering.

Fossum kaldest

Med temperatursensorer spredt rundt omkring på kroppen gikk Fossum og Alvestad inn i et rom som holdt fem minusgrader i utgangspunktet, mens ei vifte regulerte effektiv temperatur.

Det var tydelig at Fossum frøys mest, hun endte på en åtter på deres personlige kuldeskala som gikk fra én til ti. Alvestad kom aldri høyere enn fem.

Vel ute av fryseboksen ble det bekrefta at Fossum faktisk var kaldere enn Alvestad. Mens hans tær, lår og fingre ble målt til henholdsvis 31, 25 og 10 grader celsius lå Fossums tilsvarende mål på 28, 22 og 8.

Fett, hormoner og størrelse

Sandsund forteller at noe av årsaken til resultatene er at kvinner er mindre enn menn.

– Hos kvinner er overflata større i forhold til volumet, noe som fører til økt varmetap.

I tillegg forklarer hun at muskelmasse, noe menn gjerne har mer av enn kvinner, isolerer godt. Kvinnelige kjønnshormoner har derimot motsatt effekt - de gjør deg kaldere.

– Det at jenter har mere fett gjør dem også, paradoksalt nok, kaldere. I fettvev, som kvinner gjerne har mye av på bryst, rumpe og lår, er det nemlig liten liten blodgjennomstrømning.

Se Schrödingers katt på NRK1 kl 19:45