Hopp til innhold

«Det er skyting på Utøya, lillesøstra mi er der og ringte hjem nå!»

Tiril Holm Auby (25) hadde nettopp fått høre om bombeeksplosjonen i Oslo, da moren ringte med en enda verre beskjed.

Første twittermelding om utøya

Tiril Holm Auby var den første som tvitret om skyting på Utøya - 12 minutter før mediene fortalte at det foregikk noe der ute.

Foto: NRK/Tom Halsør

Klokken 17.41 fredag den 22. juli, midt i all sjokk og vantro som allerede bredte seg utover verdenssamfunnet, postet studenten fra Tønsberg den aller første meldingen på Twitter som fortalte at noe forferdelig skjedde på AUFs sommerleir på Utøya.

Les også: Da Twitter gikk fra kos til kaos

22.07.2011 17:41: Det er skyting på Utøya, lillesøstra mi er der og ringte hjem nå!

FrKTiril / Twitter

Dagen før hadde lillesøster Frida selv tvitret - om at hun fant en liten frosk på bakken mens hun satt og hørte på Jonas Gahr Støre.

Frida tvitret og sendte bilde fra Utøya 21. juli 2011
Foto: Twitter

NRK.no har laget en grafisk fremstilling som viser hvordan terrordøgnet forløp på Twitter. Se hele oversikten her.

Les også: - En mediemessig revolusjon

Ventet på media

Tiril Holm Auby

Tiril Holm Auby var den første som varslet på Twitter om at det ble skutt på Utøya.

Foto: Privat

– Jeg visste at det var mange på Twitter som hadde kjente og kjære på Utøya, så jeg hadde et behov for å informere alle om hva som skjedde, forteller Tiril Holm Auby til NRK.no.

Det var kun minutter etter at lillesøsteren Frida Holm Skoglund gråtende hadde ringt og varslet familien, og 12 minutter før den første nettavisen publiserte nyheten. Men mens mediene måtte vente på bekreftelser fra politi og vitner, strømmet det inn med beskrivelser på Twitter både fra ungdom som befant seg på Utøya, og fra deres pårørende.

Les også: Ble internasjonal informasjonskilde

Også Fridas tvillingsøster Julia, ga uttrykk for hva hun følte via nett-tjenesten:

22.07.2011 18:03: Tvillingen min er på Utøya nå. Det er noen som skyter ned folk der. Hun ringte og gråt i telefonen i stad. Jeg får lov til å hate verden.

juliaholm / Twitter

Ble konstant oppdatert

– Twitter hadde veldig stor betydning for meg den kvelden. Vanligvis skriver vi bare tull, men den kvelden og natten var det bare seriøse tvitringer, og vi fikk masse støtte fra kjente og ukjente. Det betyr veldig mye for familien, sier 25 år gamle Tiril.

Les også: Sosialt samhold på nettet

Som pårørende synes hun selv at Twitter var den beste informasjonskanalen.

– Det ble jo også tvitret direkte fra Utøya, så vi følte at vi hadde mer oversikt og ble konstant oppdatert på Twitter, i forhold til nyhetssendingene på NRK og TV 2. Det tok jo nesten én time fra Frida ringte, til de først nevnte det på TV, forteller Auby.

– Er skutt, men lever

Klokken ble nesten 21 før familien hørte fra lillesøsteren igjen. Da var hun skutt i beinet, men i live. Natt til lørdag oppdaterte hun selv sine venner og bekjente med denne twittermeldingen:

Er skutt men lever. Takk for alle varme tanker. Vondt å ha mistet så mange i dag. Forferdelig å sitte igjen med et slikt minne

Fridaskoglund / Twitter

– Twitter var godt å ha både for å få støtte, informasjon og lese andres erfaringer. Før dette skjedde, tvitret jeg bare om banale ting. Men alle forandret seg veldig den kvelden, og de som forsøkte å vitse ble frosset ut, sier Tiril Holm Auby.

Les også: Norge fikk støtteerklæringer fra hele verden

Edit:

Etter at artikkelen ble publisert på mandag, ble NRK.no kontaktet av «unnimi» som mener hun må være den første som varslet om skytingen via Twitter, ettersom hun postet sin tweet klokken 17.36, fem minutter før frkTiril.

Etter å ha gått gjennom databasen, viser det seg at denne tweeten ikke er blant de 250.000 NRK fikk utlevert fra Twitter, og at det er grunnen til at den ikke ligger inne i vår Twitter-presentasjon.

Unnimi på Twitter
Foto: Twitter.com

– Jeg ble oppringt klokken 17.34 av bestevenninnen min som lå og gjemte seg i vannkanten, og postet på Twitter like etterpå, forteller Unnimi til NRK.no.

Venninnen brakk tåen og bristet trommehinnen da hun ble skutt etter av drapsmannen, men overlevde ved å svømme ut til midten av fjorden. Der lå hun i en time før hun ble plukket opp av en av redningsmennene fra Utvika Camping.