Hopp til innhold

Sosialt samhold på nettet

Flere hundre tusen nordmenn har samlet seg på sosiale medier for å gi uttrykk for sin sorg etter bombe- og skytedramaet i Oslo og Utøya.

Støtteerklæringer på facebook

Mange har byttet profilbildet sitt til norske flagg og Oslo skrevet med hjerter.

Foto: Faksimile fra Facebook

På sosiale medier som Twitter og Facebook har det strømmet inn støtteerklæringer og patriotiske statusoppdateringer etter fredagens terrorangrep i hovedstaden.

Bare sju timer etter at Facebook-gruppen «Vi tenner et lys for ofrene etter bomben og skytingen i Oslo» i dag var opprettet, hadde over 310 000 medlemmer sluttet seg til.

Også på Facebook-sidene til AUF strømmet kondolansene inn utover
kvelden og natten, skriver NTB.

«Fra hele landet har varme tanker og støtte strømmet mot oss. Det takker vi for. Vi føler at mange står sammen med oss i denne fryktelige situasjonen», skriver leder i AUF, Eskil Pedersen i en pressemelding. ( Les hele pressemeldingen nederst i saken)

Om noen skulle finne på å bruke det som nå har skjedd i Oslo for å score billige poeng om innvandringsstopp og lignende, gjør dere selv en tjeneste: slett meg fra vennelisten før jeg gjør det. Dette er en tid for samhold og fellesskap, ikke hat og frykt.

Populær status på Facebook

Kamp mot fordommer

Flere har også uttrykt sin avsky ovenfor personer som bruker dagens hendelser til å fremme fordommer og spre hat.

Et bilde av en mann som hjelper en skadet kvinne har blitt spredt rundt på sosiale medier.

«Før noen skulle bli forledet til å sette farge på ting,» står det i bildeteksten som tydeligvis er rettet mot de som er raske med å dømme visse folkegrupper for terrorangrepet.

(Saken fortsetter under bildet)

Samhold etter terror i Oslo

På kort tid har dette bildet et symbol på samhold under den vanskelige tiden.

Foto: Ukjent / AP
Benedicte Pugerud Ekrem

Benedicte Pugerud Ekrem

Foto: Privat

– Vi står sammen

– Det er en måte å vise støtte til de som på en eller annen måte er berørt av de grusomme handlingene i Oslo og Utøya, sier Benedicte Pugerud Ekrem.

Hun er en av de mange nordmenn som har brukt sosiale medier aktivt under de dramatiske timene fredag ettermiddag.

Vi må jo vise dem som står bak dette at vi ikke er så lette å knekke, sier Pugerud Ekrem.

– Mange av mine utenlandske venner har også byttet ut deres bilder for å vise sin støtte til oss i Norge, forteller hun til NRK.no.

PRESSEMELDING FRA AUF

Fredag ettermiddag ble AUFs sommerleir på Utøya rammet av en ufattelig tragedie. Unge mennesker ble skutt og drept. Flere er hardt skadd og ligger på sykehus.

Alle som var på Utøya denne fredagen, vil være preget av det som har skjedd for resten av sitt liv. Deres nærmeste og pårørende har vært utsatt for store påkjenninger.

I natt går våre tanker til alle dem som er berørt av den grusomme ugjerningen. Vi tenker på dem som har gått bort. Vi tenker på deres nærmeste. Vi tenker på alle som opplevde mange timer med frykt for sitt eget liv.

AUF vil aldri glemme dem vi har mistet. Vi føler med alle i sorgen og fortvilelsen.

Fra hele landet har varme tanker og støtte strømmet mot oss. Det takker vi for. Vi føler at mange står sammen med oss i denne fryktelige situasjonen.

Jeg vil også takke alle som har stilt opp for oss fra hjelpeapparatet, fra helsevesenet og fra politiet, fra lokale og nasjonale myndigheter.

Den grusomme handlingen på vår sommerleir faller sammen med bombeangrepet i Oslo. Politiet etterforsker ugjerningen. De skyldige skal få sin straff.

Men alle skal vite at AUF aldri vil la seg tvinge eller true til taushet.
I kveld følger vi oppfordringen fra en av våre fineste sanger:

Ta hverandre i handa, og hold!

Eskil Pedersen, leder i AUF / AUF

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger