Høytrykksvåpen mot matbakterier

Med trykk som er mer enn dobbelt så høyt som på 11000 meters havdyp, kan vi nå fjerne bakterier i mat på en ny og overraskende skånsom måte.

Tone Mari Rode ved Nofima i Stavanger viser hvordan hun legger et laksestykke i beholderen som skal

Tone Mari Rode ved Nofima i Stavanger viser hvordan hun legger et laksestykke i beholderen som skal inn i høytrykksmaskinen.

Foto: Nofima

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

– Fordi maten utsettes for like høyt trykk fra alle kanter, blir det ikke skvist, slik en drue blir når du moser den mellom tommel og pekefinger, sier Tone Mari Rode.

Hun forsker på hvordan vi kan få tryggere mat ved hjelp av høyt trykk, ved Nofima i Stavanger.

Men hvorfor ikke holde seg til vanlig varmebehandling, slik vi fjerner potensielt farlige bakterier og øker holdbarheten på de fleste av matproduktene som selges i Norge?

En fordel med å utsette varen for det høye trykket, er at det i liten grad svekker næringsinnholdet, slik varmen kan gjøre. Det kan bety sunnere mat og drikke, uten bakterier, i butikkhyllene.

Les hele saken hos forskning.no.