Grå himmel over Beijing

Kineserne har tatt mål av seg til å forvandle den tunge disen over Beijing til ren og frisk luft før OL i 2008.

Luftforurensning i Beijing
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Himmelen er stort sett grå i Beijing. Men det skyldes ikke nødvendigvis skyer. Forurensende industri sammen med 30.000 nye biler på veien hver måned, en stor byggeaktivitet og en ugunstig geografisk beliggenhet gjør lufta synlig vond å puste i. Slik kan det ikke være når sommerlekene åpnes den 8. august neste år.

Professor Helge Drange ved det norsk-kinsiske forskningssnteret Nansen-Zhu har vært sentral i å bistå de kinesiske myndighetene med å velge de rette tiltakene for at idrettsutøvere og andre til sommeren skal få puste i friskest mulig luft. Verdt å vites Guro Tarjem og Ivar Grydeland har møtt han i Beijing.

 HØR:   Kineserne vil ha blå himmel over Beijing-OL

 

OL stadion i Beijing

Beijings OL-stadion 'Birds Nest' eller fugleredet.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

 

 

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)