Grå himmel over Beijing

Kineserne har tatt mål av seg til å forvandle den tunge disen over Beijing til ren og frisk luft før OL i 2008.

Luftforurensning i Beijing
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Himmelen er stort sett grå i Beijing. Men det skyldes ikke nødvendigvis skyer. Forurensende industri sammen med 30.000 nye biler på veien hver måned, en stor byggeaktivitet og en ugunstig geografisk beliggenhet gjør lufta synlig vond å puste i. Slik kan det ikke være når sommerlekene åpnes den 8. august neste år.

Professor Helge Drange ved det norsk-kinsiske forskningssnteret Nansen-Zhu har vært sentral i å bistå de kinesiske myndighetene med å velge de rette tiltakene for at idrettsutøvere og andre til sommeren skal få puste i friskest mulig luft. Verdt å vites Guro Tarjem og Ivar Grydeland har møtt han i Beijing.

 HØR:   Kineserne vil ha blå himmel over Beijing-OL

 

OL stadion i Beijing

Beijings OL-stadion 'Birds Nest' eller fugleredet.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

 

 

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)