Hopp til innhold

Gjennombrudd i jakten på fusjonskraft

Viktig milepæl er nådd på veien mot ubegrenset og billig kilde for energi. – Veldig lovende, sier norsk fysiker.

NIF Livermore July 2008

Forskere ved National Ignition Facility i USA har for første gang klart å høste mer energi enn de sender inn i et fusjonskraftverk.

Foto: Philip Saltonstall

Forskere ved National Ignition Facility (NIF) har passert en viktig milepæl på veien mot kjernekraft fra fusjon. Dette melder BBC.

Fusjon er den type kjernekraft som foregår inne i sola, og som gjør at sola produserer varme. Dersom vi kunne få til det samme på jorda ville det utgjøre en ubegrenset og billig kilde for energi.

Men fram til nå har ingen klart å få fusjonskraftverk til å produsere mer energi enn det bruker. Med gjennombruddet fra National Ignition Facility er det nå håp om at en kan skalere opp fusjonskraft.

– Veldig, veldig lovende

NIF-teknikken går ut på å skyte på en liten pellet bestående av de to hydrogenisotopene deuterium og tritium med 192 superkraftige lasere. Lyset er så kraftig at det får hele pelleten til å implodere, som vil si at den trykkes sammen svært fort. Dermed blir det både varmt og tett, akkurat som i midten av sola, og fusjon kan skje.

– Det NIF nå har fått til er å hente ut mer energi enn det som egentlig sendes inn i selve "laserskuddet", men fortsatt ikke mer enn det maskinen bruker siden den har en del effekttap her og der, forteller fysiker Bjørn Samset til NRK.no.

– Imidlertid har NIF med dette kommet forbi et stort og ekkelt designproblem de hadde, som handlet om hvordan selve pelleten oppførte seg når den ble trykket sammen. Effektivitetsproblemene er noe helt annet, og antakelig mye lettere å gjøre noe med. Det de nå har gjort er veldig, veldig lovende, sier Samset.

Et kraftverk basert på denne teknikken vil benytte en lang rekke slike skudd, der hvert av dem henter ut litt energi, ifølge Samset.

To teknikker

På jorda har vi ikke sterk nok tyngdekraft til å få hydrogenkjerner til å smelte sammen til heliumkjerner. For å få til den samme kjernereaksjonen som på sola må vi derfor bruke høy varme, eller trykke atomer sammen med noe annet enn tyngdekraft.

De fleste forsøk på å få til fusjonskraft på jorda, er å bruke en såkalt tokamak-reaktor, et smultringformet kammer der gassene som skal fusjonere blir elektrisk ladet (ionisert) og holdt på plass av sterke magnetfelt. For å få til fusjon inne i en tokamak må gassene varmes opp til mange hundre millioner grader.

Det er denne metoden det internasjonale gigantprosjektet ITER skal bruke i anlegget som nå er under bygging i Cadarache i Frankrike. Gigant-tokamaken i ITER vil veie hele 23.000 tonn når den står ferdig i 2020.

Teknikken som er brukt av NIF er altså av en annen type enn dette.

–Godt tips for bærekraftig verden i 3013

Gjennombruddet fra de amerikanske forskerne til tross, Samset tror neppe at fusjon blir noe stort bidrag til verdens energimiks på en god stund. Til det er det for dyrt og krevende å bygge ut over hele verden, og for mye politisk motstand, mener han.

–Det finnes langt enklere alternativer, sol, vind og geotermisk energi spesielt, som vil være billigere, raskere og muligens også mer miljøvennlige, sier Samset.

–Derimot tror jeg at hvis vi overlever som sivilisasjon i noen tusen år, som vi jo håper at vi gjør, så vil sol og fusjon være de to langsiktige løsningene vi ender opp med. Skal du skrive en Science Fiction-roman satt i 3013 så er dette et godt tips for en realistisk, bærekraftig verden.