Gener forklarer vond lukt

Hvorfor synes noen det dufter deilig kotelett fra grillen mens andre griner på nesa? Det kan skyldes genene våre.

grill

Kjøtt fra ukastrert hanngris inneholder et stoff som noen reagerer på.

Foto: Michael Schneidmiller
Journalist

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Synes du det lukter ille av svinekjøtt, betyr det altså verken at du er mer sær og vanskelig eller en mer trent matkjenner enn resten av selskapet.

Det betyr bare at du har dobbelt opp av en viss variant av gener.

Denne genvarianten har nemlig gjort enkelte lukt-reseptorer i nesa di i stand til å oppdage den vonde, stikkende lukta av androstenon, et stoff som kan finnes i kjøtt fra råner.

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)