NRK Meny
Normal

Forskere har oppdaget ny «ninja-hai»

En helt ny type hai har på grunn av sitt sære utseende blitt oppkalt etter de godt skulte tidligere japanske krigerne. Den heter «ninja laternehai».

Ninja lanternehai

Fire barn ga haien navnet.

Foto: © Vicky Vasquez/Journal of the Ocean Science Foundation

Ninjahaien hadde vært rett under nesen på forskerne i flere år. Den ble nemlig plukket opp under en forskningsekspedisjon i 2010, og en gruppe marinbiologer ved Pacific Shark Research Center i California, ledet av Vicky Vasquez, oppdaget at det dreide seg om en helt ny art i lanternehai-familien da de nylig ble bedt om å ta en ny titt på den rare, svarte skapningen, skriver Hakai magazine.

– Det er også den første lanternehaien som er oppdaget i det sentraløstlige Stillehavet, utenfor Mellom-Amerika, sier Vasquez.

Da de oppdaget at det dreide seg om en helt ny art, var det naturlig at de måtte komme på et navn til den hittil ukjente skapningen. Det fikk forskerne hjelp til av fire nevøer og kusiner av Vasquez.

De fire barnas valg falt på «super ninja-hai» på grunn av dyrets spesielle utseende, men marinbiologene valgte å tone ned navnet litt og falt derfor på ninja lanternehai.

Det vitenskapelige navnet er derimot «Etmopterus benchleyi», oppkalt etter Haisommer-forfatter Peter Benchley.

Haien er rundt en halv meter lang og lever på rundt 1.000 meters dyp utenfor stillehavskysten av Mellom-Amerika. Åtte av eksemplarene som ble undersøkt på Pacific Shark Research Center ble fanget utenfor kysten av Costa Rica og Panama. Ifølge forskerne inneholder dyrets svarte skinn fotoforer, lysproduserende organer som gjør at haien lyser i mørket.

Dette er vanlig hos dyr som lever i havdypet og kan hjelpe haien med å snike seg innpå byttet sitt, som man antar er småfisk eller reker.