Flyt avgjør ikke håndballkamper

Spillere, trenere og kommentatorer snakker om «flyt» når de skal forklare suksess og fiasko i idrettskamper. Men avler suksess virkelig mer suksess?

Norge

En ny studie har undersøkt fenomenet flyt i håndball. Bildet viser de norske håndballjentene etter seier mot Argentina i VM i Serbia.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Journalist

Forrige fredag startet håndball-VM for kvinner i Serbia, og hvis du følger kampene, vil du høre journalister, trenere og spillere snakke om flytsonen.

Tanken bak er at den ene scoringen eller gode prestasjonen avler den neste – mens en feilpasning eller brent sjanse gir mer av det samme.

Forskere har siden midten av 1980-tallet diskutert om det virkelig er en slik sammenheng. Eller er det bare noe sportskommentatorer, trenere og spillere har funnet på?

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)