Hopp til innhold

Fant nakne damer og djevelen i kirketaket

Jomfru Marias blottede bryst, en djevel som skyter ild ut av baken og en viril naken mann pryder nå kirketaket i Sanderum kirke i Danmark. De over 500 år gamle kalkmaleriene har kommet frem i lyset etter en omfattende restaurering.

Erotiske bilder, Sanderum kirke

Da Sanderum kirke i Danmark skulle pusses opp, fant man kalkmalerier i taket. Nakne damer og menn, djevelen som spyr ild ut av rumpen og Jomfru Marias nakne bryst er noen av motivene.

Foto: Nils Svalebøg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sanderum kirke

Sanderum kirke i Odense. Bildene i taket var for sterk kost for menigheten da de ble oppdaget i 1882.

Foto: Nils Svalebøg

Sanderum kirke i Odense ser ut som hvilken som helst kirke på utsiden, men innenfor de hvite murveggene åpenbarer en rekke usedvanlige kalkmalerier seg.

Bildene av Jomfru Maria som peker på sitt blottede bryst, djevelen som holder halen opp for å skyte ild, nakne damer og folk som viser frem kjønnsorganene ble oppdaget da kirken skulle pusses opp.

Folk fra Nationalmuseet skrapte bort kalk fra taket under restaureringen, og under den hvite hinnen kom den spesielle kunsten til syne.

- Det er et helt usedvanlig og meget spennende funn, sier Isabelle Brajer som er seniorforsker ved Nationalmuseet til dansk TV2.

Erotiske malerier i taket på Sanderum kirke

Slik ser taket i kirken ut etter langvarig oppussing. Det var et omfattende arbeid å avdekke de gamle kalkmaleriene fra starten av 1500-tallet.

Foto: Nils Svalebøg

For sterk kost

Maleriene er fra starten av 1500-tallet, men de fikk ikke pryde kirketaket i så mange år. De ble for sterk kost for 1500-tallets puritanere. Kalkmaleriene ble derfor malt over og holdt skjult helt til nå.

- Noen av motivene har vi sett på gamle tegninger, men det gjorde det ikke mindre spennende å se hva som skjulte seg under alle hvelvingene. Det har vært en stor opplevelse å følge dette arbeidet, sier kirketjener i Sanderum kirke, Uffe Petersen til ritzau.

En del av de spesielle kalkmaleriene ble nemlig oppdaget på 1880-tallet, men den gangen brydde menighetsrådet seg ikke om nakne damer eller djevler som skyter ild ut av baken.

Derfor fortsatte de å leve sitt hemmelige liv. I dag er det ingen som tenker på å holde dem skjult.

- Det er ingen som kan forestille seg at de skal dekkes til igjen. Vi ser på maleriene som et stykke kultur, sier formann i menighetsrådet, Bjarne Larsen.

- Mye blotting i kirken

Konsollfigur fra Nidarosdomen, Sheela Na Gig.

Denne damen er en såkalt konsollfigur på Nidarosdomen som bretter ut kjønnet sitt.

Foto: Lasse Hodne, NTNU

Bilder av folk som blotter seg var ganske vanlig frem til midten av 1500-tallet. Det er ifølge professor i kunsthistorie ved NTNU, Lasse Hodne flere forklaringer på dette.

- Blotterne kan være syndere som på dommens dag vil gå fortapt og ende i helvete. Bildene skulle vise straffen man fikk hvis man var et dårlig menneske. Blotterne kan også være et eksempel på folk som oppfører seg umoralsk. Slik sett hadde de en opplærende funksjon ved å vise hvordan man ikke skal oppføre seg, sier Hodne til NRK.no.

I Norge har vi mange eksempler på blotting, og vi kan finne en rekke blottere blant steinskulpturene i Nidarosdomen i Trondheim. En av dem er en dame som bretter ut kjønnet sitt. Denne figuren omtales ofte som en Sheela Na Gig, en betegnelse på slike kvinnelige figurer som blotter seg.

Lasse Hodne er i gang med å skrive en bok om Jomfru Maria og aspekter av jomfrudommen hennes. Han kjenner igjen motivet av at hun viser frem sitt blottede bryst.

Jomfu Maria blotter brystet, Sanderum Kirke

Motivet av Jomfru Maria som blotter brystet er velkjent, både i forbindelse med amming av Jesusbarnet og i forbindelse med mirakler.

Foto: Nils Svalebøg

Jomfru Marias melk kunne føre til mirakler

Ammescener hvor Jomfru Maria gir melk til Jesusbarnet dukket opp sporadisk allerede i senantikken, men motivet blir ikke vanlig i Vest-Europa før 1100-tallet. Folk trodde melken fra Jomfru Marias bryst kunne føre til mirakler.

- Munken Bernhard av Clairvaux hadde en visjon om at han var i bønn foran et maleri av Jomfru Maria. Det sprutet melk fra maleriet og ga han talegaver. Denne historien finnes i tekster fra 1200-tallet, men maleriene kom nok litt senere, sier Hodne til NRK.no.

Ifølge Hodne finnes det også andre historier om folk som har blitt helbredet av sykdommer på samme måte. Sjansen for at det kan skje mirakler i Sanderum kirke er altså tilstede, og djevelen er uten tvil blitt fast inventar og vil bli omtalt.

- Disse bildene er også en del av kirkens historie, jeg synes man kan ta det med i sin preken og gjøre det nåtidig. Hvis vi forestiller oss djevelen slik han er fremstilt i maleriene, er han bare komisk, sier sogneprest Susanne Holst til ritzau.