Hopp til innhold

Nå bør du sjekke personverninnstillingene - nytt Facebook-søk viser det meste

Mark Zuckerberg presenterte i går en ny søketjeneste som finner informasjon du har lagret på profilen din og viser den grafisk. Nå blir det ekstra viktig å tilpasse personverninnstillingene.

Facebook Search Graph

En ny søkefunksjon i Facebook ble presentert i går. Nå skal det bli lettere å finne den informasjonen du er ute etter.

Foto: Facebook

Facebook arrangerte i går en pressekonferanse ved sitt hovedkontor i California, og det var knyttet stor spenning til hva selskapet ville presentere. Medier over hele verden fulgte nøye med idet sjefen Mark Zuckerberg entret scenen.

Ny søkemotor

Graph Search var det som ble avduket - en ny søketjeneste som skal finne informasjon om Facebooks brukere og presentere resultatene til deg på en intuitiv måte.

Facebook henter enkelt og greit ut informasjon som brukerne selv har plottet inn i profilen sin, og fra innsjekkinger, bildeopplastinger og annet man har foretatt seg på nettsamfunnet.

Du kan for eksempel skrive «Personer fra Tromsø som liker fjellturer og er singel». Graph Search vil da gi deg relevante resultater ved å søke gjennom interessene og sivilstatusen til folk som bor i Tromsø.

Stort sett alt av informasjon du har lagret på Facebook er søkbar og kan potensielt vises for andre brukere, men er informasjonen kun delt med venner i utgangspunktet er det også kun venner som kan se den i søkeresultatet.

Dette bør du være oppmerksom på

Når den nye søkefunksjonen rulles ut kan det være lurt å gå gjennom personverninnstillingene. Husker du alt du trykte «Liker» på i 2008? Eller bilder du ble tagget i for noen år siden?

Anders Hofseth

Anders Hofseth jobber i NRKbeta, NRKs sandkasse for teknologi og nye medier.

Foto: Kim Erlandsen

– Ting som ikke er flaut i én sammenheng, kan fort bli det når det dukker opp i en helt annen kontekst flere år etter. Enten det er den nye kjæresten, en potensiell arbeidsgiver eller mamma som finner det, sier Anders Hofseth fra NRKbeta, NRKs sandkasse for teknologi og nye medier.

Alt som er synlig før Graph Search blir lansert vil også være synlig etter lanseringen. Den nye funksjonen endrer derfor ingenting - alt vil bare bli lettere tilgjengelig for andre brukere.

– En ting det kan være greit å være oppmerksom på, er at det blir mulig å finne dine venners bilder som du er tagget i, dersom de har løsere personverninnstillinger enn deg, fortsetter Hofseth.

Han påpeker at det er fullt mulig å fjerne denne taggingen, og at man eventuelt kan be Facebook-vennen om å fjerne bildet, eller endre innstillingene sine.

Brukerne må ta ansvar

– Kan Graph Search være en trussel mot personvernet?

– Det vil være mulig å kunne kartlegge folk ganske nøyaktig utifra ting de selv har valgt å dele – akkurat som man kan finne ut mye om folk i andre åpne kilder via søk. Men i en streng juridisk forstand er det neppe en trussel.

Facebook-brukerne må selv ta ansvar for sitt personvern, mener NRKbeta-journalisten. Han mener folk historisk sett alltid har vært litt sløve når det gjelder å justere personverninnstillingene, og derfor har mange gitt slipp på informasjon som man kanskje helst skulle hatt for seg selv.

– Omfanget av årevis med prosaiske oppdateringer har kanskje ikke helt gått opp for den jevne Facebookbruker, sier Hofseth.

Blir bare lettere tilgjengelig

Thomas Moen er byråleder i Good Morning og har i flere år jobbet med sosiale medier. Han mener det er viktig at Facebook-brukerne tenker over hvilket publikum de publiserer for.

– Det er to ting man må være bevisst på: Hva man deler og hvem man deler det med, sier Moen.

Han tror den nye søketjenesten fra Facebook er uproblematisk så lenge man gjør en liten innsats selv.

– Jeg ser ikke på Graph Search som en trussel for personvernet. Jeg tror folk nå blir mer bevisste på hva de deler. Det er jo ingen ny informasjon som blir delt - alt blir bare lettere tilgjengelig, sier Moen.

NRK Beta har laget en detaljert beskrivelse for hvordan du tilpasser personverninnstillingene dine, slik at du får kontroll på hvem som ser hva.