Hopp til innhold

Årets vakreste astronomibilder

De beste astronomibildene i en internasjonal konkurranse er kåret. Dansende nordlys over nordnorsk landskap gjorde at en nordmann tok en av de øverste plasseringene.

Rom-baserte kameraer på blant annet Hubble-teleskopet og romfartøyet Curiosoity tar svært mange mange vakre bilder av verdensrommet. Da kan det være lett å glemme at helt vanlige mennesker også kan ta nydelige astronomibilder fra bakkenivå.

Den internasjonale astronomikonkurransen «Astronomy photographer of the year 2012» har nettopp kåret årets flinkeste astronomifotografer.

Et bilde av dansende sollys over norsk landskap gjorde at nordmannen Arild Heitmann kom på andreplass i en av kategoriene.

– Jeg er generelt skeptisk til konkurranser og bedømmingen av disse, men når det er sagt så må jeg si at det er en veldig morsom og tilfredsstillende følelse å se at bildene blir satt pris på, sier Heitmann til NRK.no.

Han deltok i konkurransen med et bilde tatt på Klubbfjellet i Evenes kommune.

– Det tok meg drøyt to timer å traske opp til dette fjellområdet som er totalt skjermet for lysforurensing. Det var ikke månelys denne kvelden så når nordlyset eksploderte så ble effekten ekstra magisk, forteller Heitmann.

Han mener det skal være litt krevende å ta nordlysbilder som dette.

– I perioden oktober til april er nordlysfoto selve hovedaktiviteten for meg som fotograf. Da brukes dagene til å studere værmelding og ikke minst nordlysvarsler. Så fremst det er klarvær så er jeg som regel ute i skogen. Jeg legger en viss stolthet i det å ta nordlysbilder og nekter plent å ta bilder i veigrøfta eller på lett tilgjengelige steder, sier han.

Andregangsvinner

Den britisk-australsk fotografen Martin Pugh vant hele konkurransen, og kom også på førsteplass i kategorien «Det fjerne verdensrom». For ham er det ikke en ny opplevelse å vinne denne konkurransen, han vant nemlig også i 2009.

Nesten 850 bilder fra både profesjonelle fotografer og nybegynnere ble sendt inn til konkurransen, og deltakerne kom fra 12 land verden rundt.

The Milky Way View from the Piton de l'Eau, Reunion Island

Vår galakse Melkeveien speiler seg i en innsjø på øya Réunion utenfor Madagaskar. Fotografen bak bildet ventet to år med å ta det for å få forholdene helt perfekte. Nederst på bildet ser du øyas høyeste fjelltopp, som er 3.069 meter høy.

Foto: Luc Perrot

Disse vant

Et panel bestående av astronomer, journalister og historikere vurderte astronomibildene. De var plassert i fire hovedkategorier, men vinnere ble også kåret i tre tilleggskategorier.

De fire hovedkategoriene var:

  • Jorda og rommet: Denne kategorien er for bilder som inkluderer landskap, mennesker og andre jordiske objekter - i tillegg til et astronomisk objekt. Japanske Masahiro Miyasaka kom på førsteplass med bildet Star Icefall. Andreplassen gikk til norske Arild Heitmann med et bilde av grønn-blått nordlys i Nordland fylke.
  • Solsystemet vårt: Et bilde av Venuspassasjen, tatt av amerikanske Chris Warren, gikk til topps i denne kategorien. Om dette bildet sa juryen: «for meg fanger bildet perfekt spenningen knyttet til Venuspassasjen 2012». Damian Peach kom på andreplass med bildet Mars in 2012.
  • Det fjerne verdensrom: Her havnet alle bildene med motiver som ligger utenfor solsystemet vårt, inkludert stjerner, galakser og stjernetåker. Vinneren ble britisk-australske Martin Pugh med et bilde av Malstrømgalaksen. Juryen sa at dette bildet av galaksen uten tvil var et av de peneste noensinne tatt av en amatørfotograf. Amerikanske Rogelio Bernal Andreo kom på andreplass med bildet Simeis 147 Supernova Remnant.
  • Unge astronomifotografer: De som tok første- og andreplass i denne kategorien var begge 15 år gamle. Kanadiske Jacob von Chorus vant med bildet Pleiades Cluster. Bildet Daytime Lunar Mosaic gjorde at Laurent V. Joli-Couer kom på andreplass.

tillegg valget juryen ut vinnere i kategoriene beste nykommer, beste prosesserte fjernteleskopbilde og mest kreative astronomibilde med et menneske i.

NGC 6960 – The Witch's Broom

Dette bildet av Slørtåka kom høyt opp i kategorien det fjerne verdensrom.

Foto: Robert Franke
Lost in Yosemite

Dette bildet ble kåret til et av de mest kreative astronomibildene med et menneske i. De to menneskene i bildet er to turgåere som hadde gått seg vill i Yosemite nasjonalpark i USA.

Foto: Steven Christenson

I februar neste år skal The Royal Observatory holde en gratis utstilling av vinnerbildene. Har du lyst til å se flere vakre bilder av vårt forunderlige univers, kan du klikke deg gjennom alle årets og flere tusen tidligere påmeldte bilder på Flickr.

Origins of Life on Earth

Dette bildet nådde langt opp i kategorien unge astronomifotografer.

Foto: Thomas Sullivan