Hopp til innhold

Bli med til månen!

Hva med en 17-dagers tur ut i rommet, rundt månen og tilbake? Nå kan drømmen bli virkelighet.

Fly mot fullmånen

Er du over gjennomsnittet rik og romfartsinteressert, kan drømmen om månen realiseres.

Foto: Colourbox

Har du mulighet for å spa opp 830 millioner kroner for en uvanlig ferie, er månen innen rekkevidde før år 2015.

Det amerikanske firmaet Space Adventures samarbeider med den russiske romfartsorganisasjonen, Russian Space Agency, for å tilby en 17-dagers ekspedisjon ut i rommet. Turen har en innlagt stopp på den internasjonale romstasjonen før ferden går videre rundt månen og tilbake til jorda.

Les også:

Space Adventures anslår at 140 romturister vil ha vært ute i rommet fram mot 2020. Dette takket være nye, privatfinansierte raketter og romkapsler som vil komme om få år.

Lottovinnere til månen?

I april var det ti år siden finansmannen Dennis Tito kjøpte seg tur til den internasjonale romstasjonen ISS for 20 millioner dollar, og siden har åtte privatpersoner fått sett jorda fra verdensrommet.

– At 140 personer har vært ute i rommet når vi kommer til 2020, er en temmelig stor bragd, sier styreformann i i Space Adventures Eric Anderson stolt i en pressemelding.

Han ser for seg at disse kan være alt fra private rikinger og forskere til lottovinnere og journalister.

Se månens bakside

Den annonserte 17-dagersturen vil skje i to faser.

Passasjerene vil først reise til den internasjonale romstasjonen ISS, hvor de vil venne seg til sin nye vektløse tilværelse. Så vil romturistene gå om bord i Soyuz-kapselen og forlate stasjonen. Kapselen kobler seg sammen med modulen igjen, og deretter settes kursen mot månen.

Denne etappen er unnagjort på cirka 3 ½ dag. Romturistene vil kunne nyte en spektakulær utsikt på en rundtur rundt månen før hjemreisen starter.

En opplevelse for livet

Erik Tandberg

Romfartsekspert Erik Tandberg mener noen får en opplevelse for livet.

Foto: Jarild, Sverre Chr. / SCANPIX

– En slik tur sprenger ingen teknologiske grenser og det er kolossalt kostbart. Men noen få utvalgte vil få en opplevelse for livet. Svært få mennesker har vært på baksiden av månen, sier Erik Tandberg, sivilingeniør og romfartsekspert ved Norsk Romsenter til senterets nettside.

Fartøyet kan ta to passasjerer i tillegg til den russiske fartøysjefen. En plass er allerede solgt, men det er fortsatt mulig å slenge seg med.

Sørg bare for å skaffe deg en god reiseforsikring før avreise:

– Risikoen er en god del høyere enn ved vanlige Sojuz-ferder til romstasjonen, sier Erik Tandberg.