Hopp til innhold

Bli med inn i ormebolet

Ved hjelp av et kamera som vanligvis brukes til å se på innsiden av kroppen til mennesker, kan du nå få se hvordan Norges eneste giftige slange lever.

Filmer innsiden av ormebolet

SE VIDEO: Bli med når programleder Line Jansrud og hoggormekspert Dag Dolmen gikk inn i ormebolet med endoskopikamera.

Hoggormen trives best i en temperatur på rundt fire grader, og kroppen dens må være varm for å kunne fungere. Derfor går den i dvale i et bol om vinteren.

Et bol kan være flere meter langt, og inni der lader ormen opp til paringssesongen. Jo kaldere det er ute, desto lenger inn kryper den, sier herpetolog og zoolog ved NTNU, Dag Dolmen til NRK.

Gjemmer seg i kriker og kroker

endoskopikamera

Et endoskopikamera brukes vanligvis til å se på innsiden av menneskekroppen.

Foto: Morten Waagø / NRK

NRK Newton ble med Dolmen til Bymarka i Trondheim, hvor det finnes over hundre hoggormer.

Ved å bruke et endoskopikamera, som vanligvis brukes av leger til å se på innsiden av menneskekroppen, fikk de nå se innsiden av ormens hi.

– Vi har aldri brukt et slikt kamera før, men jeg ser ikke bort ifra at vi vil gjøre det igjen. Det er en fin måte å kunne studere hoggormens liv nærmere, sier Dolmen.

Dolmen kom seg cirka en halvmeter inn med kameraet, men det var vanskelig å skulle følge slangen overalt.

– Det er så mange kriker og kroker inne i bolet, og ormen krøller seg sammen og gjemmer seg, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Line jansrud og dag dolmen

Programleder i Newton, Line Jansrud, og hoggormekspert Dag Dolmen brukte endoskopikamera for å komme inn i hula til ormen.

Foto: Morten Waagø / NRK

Nå trekker hoggormen ut

Hoggorm

Hoggormen forekommer på lyngheier, myrer, i åpne skoger og enger, men aller helst i solvarme lier og bakker, der den ofte treffes sammenrullet i solskinnet.

Foto: Morten Waagø / NRK

Dolmen og programleder Line Jansrud fikk øye på noen ormer i hiet, men de fleste har på denne tiden av året trukket seg ut.

– De trives godt i det varme været, og da trekker de ned i terrenget, sier Dolmen.

Derfor er det viktig å ta sine forholdsregler før man skal ut på tur i skog og mark, i alle fall hvis man skal gå utenfor turstiene.

– Ormen forsøker som regel å gjemme seg når mennesker kommer for nær, men det er likevel viktig å ha på støvler og lange strømper i tilfelle man møter på en, sier han.