Hopp til innhold

Ekstra mange huggormbitt i sommer

Giftinformasjonen merker godt at det er huggormår i år. – En god del bitt et såpass alvorlige at de må behandles på sykehus.

Huggorm

Det er huggormår i år, og Giftinformasjonen melder om rekordmange henvendelser.

Foto: Huggorm

En mild vinter har sørget for at mange huggorm overlevde til våren, og nå er de i likhet med mennesker ute for å kose seg i sola. Det merker Giftinformasjonen.

– I år har det vær mange som har ringt oss om huggorm, flere enn det har vært de siste årene. I juli har vi hatt godt over 100 henvendelser til oss om huggormbitt. Vanligvis har vi ligget på rundt 70–80 de fleste andre julimåneder, forteller Mari Tosterud, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen.

Hun forteller at det som oftest er voksne personer over 20 år som blir bitt.

– Jeg ser at de voksne dominerer. De er faktisk få eldre som blir bitt, men en god del barn også. Så langt i 2014 har vi fått 26 henvendelser om barn mellom ett og fire år.

Her er Giftinformasjonens råd dersom du blir bitt av en huggorm.

Legevakten: – Tydelig at det er huggormår

Daglig leder ved legevakten i Fredrikstad, Arnhild Sørheim Hoff

Daglig leder ved legevakten i Fredrikstad, Arnhild Sørheim Hoff, sier de merker at det er huggormår.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Huggormen er vår eneste giftige slange og et bitt kan være dødelig, men cirka tretti prosent av alle hoggormbitt her i landet er såkalte tørrbitt uten gift som ikke er farlige.

Ved legevakten i Sarpsborg, Rakkestad og Moss har henvendelsene vært på det jevne, men i Fredrikstad har de merket økt pågang forteller avdelingsleder Arnhild Sørheim Hoff.

– Vi har veldig stor pågang av henvendelser av huggormbitt på legevakten i sommer. Vi har ikke noe nøyaktig statistikk, men det er tydelig at det er et huggormår, så vi har mange som kommer, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eriks Jacobsens hånd

Slik kan et huggormbitt se ut.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Elveblest, pustevansker og kvalme

Sørheim Hoff forteller at det fra tid til annen kommer inn alvorlige tilfeller.

De fleste får en reaksjon innen den første timen etter bittet.

– Når man er bitt kan man regne med en lokal reaksjon. Det blir litt smerte, hevelse og misfarging av huden. Det er nok ikke så farlig. Men hvis man får en reaksjon med elveblest, pustevansker, kvalme og brekninger må man skynde seg til legevakta eller oppsøke lege, sier hun.

Barn mest utsatt

Huggorm

Huggormen er Nord-Europas eneste giftslange.

Foto: Helen McLean

Mari Tosterud i Giftinformasjonen forteller at om du er voksen, ikke har noen spesielle symptomer, ikke går på hjertemedisiner og ikke er gravid kan man som oftest se an reaksjonen hjemmefra.

– Hvis det er et barn som er bitt anbefaler vi at de sendes til observasjon på sykehus. Det går veldig fint med de fleste barn, men man vet at barn er mer utsatt for symptomer som trenger behandling, sier hun.

Men også voksne kan få alvorlige reaksjoner.

– Det er en god del huggormbitt som er såpass alvorlige at man må behandles på sykehus. Men heldigvis har man en god motgift og god behandling i Norge, sier Tosterud.

  • Les også: