Åpner for å teste automatisk parkering i Norge

Bilen kan hente og levere deg ved døra.

Tesla 3 parkert på parkeringsplass

SELVKJØRENDE: Teslas biler vil få full selvkjøring i løpet av året, ifølge Elon Musk.

Foto: Seungho Yang

Tesla-sjef Elon Musk har hintet om at selskapet snart oppdaterer bilene sine med mer avanserte automatiske funksjoner. I dag kan du med et tastetrykk få bilen til å åpne garasjeporten og trille ut. Med den nye funksjonen skal bilen kunne hente deg der du er.

Laster Twitter-innhold

Oppdateringene har ikke kommet ennå. I podkasten ARK Invest sier Musk det ikke lenger er et spørsmål om at bilene kommer med full selvkjøring i år:

– Jeg er sikker på det. Det betyr at bilen kan finne deg på parkeringsplassen, plukke deg opp og ta deg helt til destinasjonen din.

Viktig for fremtiden

Musk sier bilene skal være «feature ready» i år. I databransjen betyr det at alt er på plass, men teknologien må kvalitetssikres.

– Spørsmålt er hvor nær hundre prosent pålitelighet vi ønsker og når myndighetene er fornøyd.

Norske myndigheter ønsker nå testing av selvkjørende biler på parkeringsplasser.

– Utprøving vil gi viktig kunnskap, blant annet som grunnlag for å vurdere hvordan man kan regulere dette for alminnelig bruk i fremtiden, sier Samferdselsdepartementet i en uttalse til NRK.

Selvkjørende buss med Kolumbus-logo

BUSS I NORGE: Selvkjørende i Stavanger

Foto: Kolumbus

Norge på selvkjøringstoppen

Konsulentselskapet KPMG kåret tidligere i år de beste landene i verden for selvkjørende biler. Norge kom på tredje plass. USA på fjerde. Det var særlig to grunner til den gode plasseringen.

Det ene er det store salget av elbiler med selvkjørende teknologi om bord. Det andre er den norske loven om utprøving av selvkjørende biler på veiene.

Blant annet har selvkjørende småbusser fått lov til å kjøre i Stavanger og Kongsberg

LES OGSÅ: – Snart blir det ulovlig å kjøre selv

Biler har kommet med parkeringsassistent lenge. De kan lukeparkere så lenge du sitter inni. Også Teslas mer avanserte teknologi er grei så lenge sjåføren står ved bilen for å passe på, ifølge Statens vegvesen.

– Den enkelte sjåfør må vurdere bruken opp mot vegtrafikkloven og trafikkreglenes krav om aktsomhet og kontroll over kjøretøyet, sier Espen Andersson, avdelingsleder i Statens vegvesen.

Alle kan søke

Men vil du hoppe av bilen ved inngangen til kjøpesenteret og la bilen parkere for deg, er ikke det lov i dag. Unntaket er hvis Statens vegvesen godkjenner en søknad.

Robot parkerer bil

ROBOT PARKERER: For deg som ikke har selvkjørende bil har Stanley Robotics utviklet en robot som kan parkere og hente bilen.

Foto: JULIEN RAMBAUD / © Rambaud / Alpaca pour Stanley

– Både bilprodusenter og andre aktører vil kunne være aktuelle, sier Samferdselsdepartmentet om hvem som kan søke.

De understreker at de ønsker at utprøvingen skal skje gradvis ut fra teknologiens modenhet. Tesla Norge vil ikke si om de planlegger å søke på vegne av tesla-eierne.

– Vi har ingen kommentar til planene våre på dette området, sier Even Sandvold Roland, pressekontakt i Tesla Norge.

Statens vegvesen er overrasket over at ikke flere har søkt om tillatelse til å teste selvkjørende biler.