Hopp til innhold

Abel ble folkets favorittmatematiker

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Niels Henrik Abel slo Isaac Newton, Arkimedes og Pytagoras, og er stemt frem som folkets favorittmatematiker.

Ekko har gjennomført ei omfattende kåring der folk har blitt invitert til å være med og stemme frem sin favorittmatematiker.

Avstemninga er avslutta, og i knivskarp konkurranse med matematikere fra hele verden gikk vår egen Niels Henrik Abel av med seieren.

Etter hvert som Ekko presenterer hver og én av de ti som havna øverst på lista vil lydklippene bli lagt ut under.

Abel fikk 11% av stemmene, og henviste dermed Sir Isaac Newton og Carl Friedrich Gauss till henholdsvis andre- og tredjeplass.

Storheter som Pytagoras og Arkimedes kom seg inn på topp ti, men måtte se seg grundig slått av det norske mattegeniet som bare ble 26 år gammel.

Folkets favorittmatematiker:

  • 1. Niels Henrik Abel - 11%
  • 2. Sir Isaac Newton - 9%
  • 3. Carl Friedrich Gauss - 8%
  • 4. Pytagoras - 6%
  • 5. Leonhard Euler - 5%
  • 6. Alan Turing - 5%
  • 7. Arkimedes - 4%
  • 8. Sofia Kovalevskaya - 3%
  • 9. Grigori Perelman - 3%
  • 10. Al Khwarizmi - 3%

Andre kjente navn som Euklid, Pascal og Fibonacci havna utafor topp ti i det som må karakteriseres som et ekstremt sterkt matematikerheat.

Da konkurransen starta ble alle de 34 kandidatene presentert i denne artikkelen. Der skrev matematikkprofessor Audun Holme følgende om Niels Henrik Abel:

Niels Henrik Abel (1802 - 1829)

Niels Henrik Abel er utvilsomt Norges største matematiker gjennom tidene. Han begynte på Christiania Kathedralskole i 1815, 13 år gammel.

Abel

Niels Henrik Abel i Gustav Vigelands versjon.

Foto: Creative Commons

Den første matematikklæreren var en pedagogisk katastrofe, men som et lykketreff ble han tvunget til å gå av etter kort tid.

Det vil si: Det var hverken et lykketreff for læreren eller eleven han mishandlet til døde, men for Abel som fikk unge Bernt Michael Holmboe som ny matematikklærer.

Holmboe drev med det vi i dag kaller tilpasset undervisning, og lot elevene arbeide med oppgaver ut fra deres evner og interesser.

Dette stimulerte Abels interesse for matematikk på en eksplosiv måte, og Holmboe måtte snart låne ham sine egne lærebøker fra universitetet. Jeg tror trygt vi kan si at uten Holmboe hadde vi heller ikke hatt Abel.

Abel slukte verker av Euler, Poisson, Gauss, Lagrange, Newton og d'Ambelert, som alle i dag er klassikere. Det varte ikke lenge før han tok opp uløste problemer, og til slutt mente Abel at han hadde funnet en metode som ga en formel for løsningen av den generelle femtegradsligningen - kun ved hjelp av vanligste regneoperasjonene og rottegn.

Abel-kladd

Sånn ser skribleriene til et matematikkgeni ut.

Arbeidet ble sendt til professor Ferdinand Degen i København, med det mål for øyet å få det publisert i det Kongelige Vitenskapsakademiet.

Degen var på den tiden ansett som Nordens fremste matematiker, og svarte at han med glede ville legge fram arbeidet i Akademiet, bare Abel regnet gjennom et numerisk eksempel han hadde satt opp.

Niels Henrik Abel

Niels Henrik Abel ble bare 26 år, men rakk likevel å opparbeide seg et stort internasjonalt navn.

Da Abel tok fatt på det numeriske eksempelet fant han feilen selv. Senere beviste han at det ikke finnes noen slik formel for den generelle femtegradsligningen.

Dette tidlige arbeidet av Abel ble utgangspunkt for andre fantastiske oppdagelser. Han hadde vært langt på vei til å finne galoisteorien, og videreføringen i en litt annen retning ledet til hans revolusjonerende teori for de elliptiske transcendenter.

Dessverre døde Niels Henrik Abel alt for ung, bare 26 år gammel.