Hopp til innhold

Stem på din favorittmatematiker

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vi kårer Norges favorittmatematiker, og utfordrer deg til å gi din stemme. Over kan du boltre deg i lærerike opplysninger om hver og én av de 34 matematikerne som er funnet verdig en plass på kandidatlista.

Snart skal vi i Ekko gi oss i kast med den ubeskjedne oppgave å gi deg matematikkens historie, fortalt gjennom historiene til ti av de mest sentrale matematikerne fra oldtiden til i dag. Hvem disse ti er, er det du som bestemmer.

For å gjøre oppgaven enklere har vi fått et ekspertpanel til å sette opp en liste på 34 verdige kandidater. Dette er ikke et forsøk på å velge ut de 34 viktigste matematikerne gjennom tidene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Noen av kandidatene er selvsagt valgt ut på grunn av sine revolusjonerende innsikter, noen på grunn av sine ekstraordinære livshistorier, og noen er rett og slett personlige favoritter av panelet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva var vel livet uten matematikk?

Det er femti år siden vi landa på månen. Det kunne ha vært fem hundre, hadde noen bare fulgt litt bedre med i timen og forstått hva Arkimedes holdt på med. En frisk påstand kanskje, men saken er at den greske matematikeren var på sporet av differensialregning.

Et spor som først ble tatt opp og utforska nesten 2000 år seinere av Newton og Leibniz. Og det la grunnlaget for både den industrielle og vitenskaplige revolusjon.

Uansett om man er enig i denne historieframstillinga eller ikke, er det ingen tvil om at matematiske nyvinninger har vært helt nødvendig for den verden vi lever i i dag. Uten matematikk, ingen teknologi. Ingen månereiser, ingen datamaskiner, ingen mobiltelefoner. Ikke en gang gammeldagse telefoner eller morseapparater.

Prøv å bygge et hus uten matematikk. Du kommer ikke stort lenger enn til stråhyttestadiet.

Skandale! Hvor er Poisson?

Og slik kan gjerne du også tenke. Stem på den matematikeren som fasinerer deg mest, den du plutselig husker fra mattetimene, den du faktisk mener var den største av dem alle eller den du bare gjerne skulle hørt litt mer om. (Eller kanskje mener naboen har godt av å høre om.)

Og hvis du leser lista og med sjokk og vantro konstaterer at vi har glemt Poisson, Poincaré eller en annen personlig favoritt, så send oss ditt forslag på epost og argumenter heftig i kommentarfeltet for hvorfor alle andre bør gjøre det samme.

Vi gleder oss i hvert fall til å gi oss i kast med å fortelle historiene, gjøre et ærlig forsøk på å dykke ned i matematikken og å finne ut hvordan matematikken har påvirket hele historien vår.

Godt valg!

Ekspertpanelet:

Lisa Lorentzen

Lisa Lorentzen

Arne B. Sletsjøe

Arne B. Sletsjøe

Audun Holme

Audun Holme

Lisa Lorentzen
er professor i matematikk ved NTNU og medredaktør i tidsskriftet The Ramanujan Journal. Hennes felt er funksjonsteori, der hun spesielt er opptatt av hvordan de kan representeres ved kjedebrøker.

Arne B. Sletsjøe (f. 1960) er førsteamanuensis i matematikk ved UiO. Tilknyttet Abelprisen som matematikkformidler. Redaktør av Norsk Matematisk forenings meldingsblad INFOMAT.

Forsker innen ikke-kommutativ algebraisk geometri og homologisk algebra. Drevet aktiv formidling av matematikk gjennom foredrag og via media, bla. som husmatematiker i Mamarazzi på NRK petre.

Audun Holme er Professor emeritus i matematikk (pensjonert professor) ved Universitetet i Bergen. Han er fortsatt aktiv som matematiker ved Universitetet i Bergen.

Han har skrevet en lang rekke bøker og vitenskapelige avhandlinger. Av størst interesse for denne serien om fortidens matematikere i «Verd å vite» er disse bøkene:

1. Matematikkens Historie, bind 1 og 2, på Fagbokforlaget i Bergen. Bind 1 har tittelen «Fra Babylon til mordet på Hypatia», bind 2 heter «Fra de arabiske vise til Niels Henrik Abel».

2. Da matematikken ble til, på Cappelen Damm skrevet for barn og unge.

3. Geometry. Our Cultural Heritage, på Springer Verlag. En popularisert fremstilling av geometri i historiens lys, med mange fortellinger men også rimelig fullstendige beviser for de viktigste setningene.

Dessuten har han mange andre prosjekter på beddingen, som kommer ut hvis skjebnen og forlagene vil skikke det slik.