Maks 19 klikk unna alt på nett

Uansett hvilken nettside du befinner deg på er du maksimalt nitten lenkeklikk unna alle nettsidene i verden, viser ny rapport.

The Opte Project

Her ser vi 'et bilde av internett', resultatet av The Opte Project, som ble starta av Barrett Lyon.

Foto: Barrett Lyon

Six Degrees of Kevin Bacon er et selskapsspill som viser at alle Hollywood-skuespillere kan lenkes til Kevin Bacon ved hjelp av maksimalt seks steg.

Et eksempel: Game Of Thrones-aktuelle Kristofer Hivju har tre som Bacon-tall - han spilte mot Jonathan Walker i The Thing, Walker spilte mot Tom Arnold i Carpool, og Arnold spilte mot Kevin Bacon i We Married Margo.

Her kan du finne skuespilleres Bacon-tall

Nå har den ungarske fysikeren Albert-László Barabási bytta ut Hollywood med internett, og funnet ut at det tilsvarende makstallet for nettsider er nitten.

– En relativt kort rekke

Barabási og forskergruppa hans har konstruert en algoritme som samler inn alle lenkene på en nettside, går videre inn på disse sidene, og starter prosedyren på nytt.

– To knutepunkt vil sannsynligvis være knytta sammen - selv i et så enormt og spredt nettverk som internett - av en relativt kort rekke med punkter. Når det gjelder internett er makslengden omtrent 19 punkter, sier Barbási til Daily Mail.

I praksis betyr det at du kan nå hvilken som helst av de 14,33 milliarder nettsidene som eksisterer i skrivende stund fra et tilfeldig valgt utgangspunkt ved å følge maksimalt 19 lenker.

Sårbare superhuber

Barabási, som har fått rapporten publisert i Philosophical Transactions Of The Royal Society, sier at årsaken til at et så stort nettverk har et såpass lavt "Kevin Bacon-tall", er superhuber som Google og Facebook.

– I dette tilfellet har ikke alle knutepunktene like mange forbindelser, noen få har ekstremt mange, mens det store flertallet har færre forbindelser enn gjennomsnittet.

Fysikeren sier at problemet med denne typen oppbygging er at nettverket er sårbart for angrep mot superhubene.

– Hvis noen tar ut superhubene i et målretta angrep vil hele nettverket falle fra hverandre ganske fort.