Hopp til innhold

Slik bruker du nettet i farta

Her får du eksperttipsene som gjør deg i stand til å utnytte en mobil netthverdag på best mulig måte.

Human voices

Strandliv og nettliv er ikke lenger noen motsetning.

Foto: Eric Audras / Eric Audras / PhotoAlto

Det begynner å bli ei god stund siden internettilgangen begrensa seg til jobb og hjemme-PC. Mini-laptoper, smarttelefoner og tableter gjør at mange av oss er på nett døgnet rundt, også når vi er på reisefot.

Det britiske teknologinettstedet techradar.com har laga ei liste over ting det kan være greit å vite om når netthverdagen er mobil. Vi videreformidler gjerne, og supplérer der det er nødvendig.

1. Gi datamaskinen tilgang til nett via mobiltelefonen

Dette kalles tethering, og kan være en fin måte å komme på nett på hvis du ikke har trådløs nettverkstilgang.

Eirik Solheim i NRKbeta skriver at det kan kreve litt fikling første gang, men at det ellers er en glimrende måte å få tilgang til nett på.

Du kan også skape din egne trådløse nettverkssone ved hjelp av Joikuspot.

2. Ring med Skype

Dette er en spesielt god idé om du skulle befinne deg utenlands. Du ringer gratis til kontakter som også har Skype, og kan også ringe til mobiltelefoner/fasttelefoner for en rimelig penge.

Skype er et program som lar deg ringe over internett ved å bruke øretelefoner og og mikrofon, såkalt Voice over IP (VoIP). Programmet kan også brukes på smarttelefoner.

Her kan du laste ned Skype.

3. Oppsøk Wi-Fi hotspots

Et Wi-Fi hotspot er et sted der du kan koble deg opp mot internett via et trådløst nettverk.

Orientér deg på forhånd om hvor du kan bruke trådløse nettverk gratis. Ved å gå inn på denne sida kan du kartlegge hvor du finner disse i områdene du befinner deg.

4. Skaff deg et lokalt SIM-kort

Roaming er å koble mobiltelefonen opp mot et et annet nett enn din mobiloperatørs nettverk.

Å gjøre dette i utlandet kan gi en ubehagelig overraskelse når regninga kommer. Hvis telefonen din ikke er låst til ett SIM-kort, kan det derfor være smart å skaffe seg et kontantkort fra landet du befinner deg i.

5. Bruk Dropbox

Dropbox

Dropboks er et hendig og gratis synkroniseringsprogram.

Foto: Skjermdump

Dropbox gir deg muligheten til å synkronisere dokumenter mellom alle datamaskiner du jobber på. Du laster opp filene du trenger, dermed blir de tilgjengelig for deg uansett hvor du logger deg på fra. De første to gigabytene med lagringsplass er gratis.

I tillegg finnes det gode Dropbox-apps for både Android og Iphone/Ipad, noe som gjør konseptet enda mer praktisk.

Her kan du laste ned Dropbox.

6. Bruk Portable Apps

Skulle laptopen din kollapse når du er ute og farter, er Portable Apps en god venn. Legg programmet på en minnepinne sammen med dine viktigste dokumenter, og du kan gjenskape din egen desktop på en hvilken som helst maskin. I tillegg slipper du å være redd for å etterlate spor etter nettsurfinga di.

Her kan du laste ned Portable Apps.

7. Sikre passordene dine

Bruker du en haug med forskjellige passord kan det være greit å bruke et program som Keepass for å holde oversikt på en trygg måte. Det gir deg en one password to rule them all-situasjon, der hele passordlista de ligger på en kryptert fil. Bruker du Keepass sammen med Dropbox og Portable Apps holder du ryggen fri hvis laptopen/smarttelefonen skulle finne på å ta kvelden.

Her kan du laste ned Keepass.

8. Bruk nettskyen for det den er verdt

Flickr

Flickr er et av mange program som lar deg lagre bilder på nettet.

Foto: Skjermdump

Nettskyen (cloud computing) er betegnelsen på dataprosessering og datalagring på eksterne servere tilknytta internett. Dropbox er ett eksempel, men det finnes mange andre som kan gi deg større, og mer fleksibel, lagringskapasitet.

For bilder kan du for eksempel bruke Flickr, Picasa og Photobucket. Dokumenter funker bra på Google Docs, Zoho og gOffice, mens Skydrive (25 GB gratis) Humyo (10GB gratis) og Mozy (2 GB gratis) kan brukes for generell lagring.

9. Ha offline e-post tilgjengelig

Uansett hvor hardt man etterstreber å alltid være på nett - det finnes fortsatt steder der det rett og slett ikke går an. Hvis du skulle bli tvunget til å jobbe offline kan det være greit å bruke en epostklient som takler en nettløs tilværelse, for eksempel Thunderbird. På den måten kan man i det minste kan lese gamle mail og skrive klart svar til man atter en gang får signal.

10. Optimalisér batterilevetida

Kanskje ikke banebrytende, men fortsatt smart. Demp lysstyrken, stopp unødvendige prosesser, og lukk programmer du ikke bruker. Det utgjør en stor forskjell.

Det kan også være smart å investere i et reservebatteri, noe som kjapt og forholdsvis rimelig dobler den potensielle arbeidstida di.

11. Optimalisér for netthastighet

Når båndbredde er en knapp ressurs kan det være greit å tilpasse seg. Skru av synkeprogrammer som Dropbox og Windows Live Sync, avslutt alle unødvendige program som krever nett, og skru av bildevisning i nettleseren. Det ser kanskje ikke så bra ut, men er i alle fall funksjonelt når man ikke har mange megabyte i sekundet å rutte med.

12. Bruk beskyttelse

Å logge seg på trådløse, offentlige nettverk uten å ta forholdsregler, kan være å be om bråk. Så lett hacker du for eksempel Facebook. Benytt en skikkelig brannmur - Comodo, Agintum og ZoneAlarm er eksempler på gratisvarianter som fungerer bedre enn Windows' egne.

I tillegg kan det være smart å bruke https - sikre sider - i stedet for http der det er mulig.

13. Kryptér filene dine

Skulle du være så uheldig at maskina di blir stjålet, kan det være greit å ha kryptert alt av sensitiv informasjon. Det gjør du enkelt, greit og gratis med for eksempel TrueCrypt.

14. Gjør godt forarbeid

Skal du på ferietur er det viktig å gjøre skikkelige forberedelser - også digitalt. Anders Hofstad har fått hjelp av NRKbetas lesere til å lage følgende digitale huskeliste før du legger ut på langtur.

15. Kjøl ned

Hvis du har laptopen kobla til strømmen over lengre perioder kan den gå varm. For å forhindre dette kan du skaffe deg en laptopkjøler som plugges inn i USB-porten og forhindrer overoppheting.

Dette er ikke bare for datamaskinas del, men også for din egen sikkerhet.

16. Sikkerhetskopiér

Et tips som grenser til det selvfølgelige, men det gjør det ikke mindre viktig. En laptop er sårbar, så det er smart å ta backup. Ofte.

I tilleg kan det være lurt å ha med seg en ekstern harddisk, i hvert fall når man er ute på lengre reiser.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har du noen tips? Del dem her!