Hopp til innhold

1 av 10 tror ikke på evolusjonen

Hver tiende nordmann tror ikke livet på jorden har utviklet seg gradvis gjennom evolusjon. Bare 59 prosent sier de har full tiltro til Darwins evolusjonsteori.

Menneske og dinosaur side om side på Creation Museum i USA
Foto: John Scalzi

Det viser en undersøkelse Norstat har utført for NRK. I undersøkelsen som omfatter 1000 nordmenn fordeler svarene seg slik på om livet på jorda har utviklet seg gradvis gjennom evolusjon:

  • Helt uenig: 8 prosent
  • Delvis uenig: 4 prosent
  • Delvis enig: 24 prosent
  • Helt enig: 59 prosent
  • Vet ikke: 4 prosent

Svarene er avhengig av utdanningingsnivå. Se detaljene fra undersøkelsen her .

LES OGSÅ: Lav utdanning gir evolusjonsnekt

Nordmenns tro på utviklingslæren ligger høyt i forhold til de fleste andre land. I en lignende  undersøkelse  fra USA for to år siden svarer bare 40 prosent at de tror på evolusjon, og halvparten av alle briter tar også avstand fra Darwins teori om artenens opprinnelse i følge forskning.no

I et  pavelig rundskriv  åpnet Pave Pius XII for at den katolske kirken kunne akseptere evolusjonsteorien i 1950. Men forsatt står skapelsesberetningen sterkt særlig blant kristne grupper som tar ordene i Bibelen mer eller mindre bokstavelig. I følge Bibelen ble jorda skapt på seks dager. Ved å regne seg bakover i slektsleddene som blir beskrevet gammeltestamentet, har kristne grupperinger også funnet ut at Adam og Eva, og dermed hele menneskeheten, ble skapt for bare er mellom 6.000 og 10.000 år.

På den andre siden finnes fossile funn av de tidlige menneskene som er datert til 130.000 år før Kristus. Forskere som har kartlagt det menneskelige DNAet gir også Darwin rett i sin teori. National Geographics prosjekt Genographic , hvor man kartlegger mutasjoner i DNAet hos forskjellige folkegrupper, viser at vi alle stammer fra en gruppe mennesker som vandret ut av Afrika for 60 000 år siden.

Sammenlignet med mus har vi faktisk 97,5 prosent av de samme genene.

Har Gud eller Darwin rett? Si din mening på forumet

SE: Gud eller evolusjon. Hvem har rett?

SE OGSÅ: Genetikere sporer menneskets utvikling

Adam og Eva

De første menneskene i følge kreasjonsmuseet i Kentucky, USA

Foto: Adam Lederer