- Sett UFO-er seks ganger

-Jeg forstår at folk er skeptiske, men da har de ikke opplevd det vi har, forteller foredragsholder ved UFO-konferansen i Bergen.

UFO

UFO eller teknisk feil?

Foto: AP

– Jeg har sett uidentifiserte flygende objekter flere ganger, forteller Kjell Arne Høviskeland, leder i NETI, Norsk organisasjon for studier av utenomjordisk intelligens.

– Det kan bety et hvilket som helst uidentifisert objekt, men i denne sammenhengen snakker vi om fartøyer som brukes av utenomjordiske sivilisasjoner for å besøke oss, forteller Terje Wulfsberg, en av arrangørene bak UFO-konferansen i Bergen, som starter i dag.

Hør intervju med Terje Wulfsberg fra Norgesglasset i NRK P1 :

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terje Wulfsberg

Terje Wulfsberg er med å arrangere konferansen.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Uforklarlige lys

Ricki Andre Gindl fikk en mulig utenomjordisk opplevelse for en tid tilbake, og han klarte å filme de uforklarlige lysene på himmelen i Bergen. Fredag holdt han foredrag om opplevelsen på UFO-konferansen.

– Vi kom kjørende og så disse rare lysene. Jeg har lagt ut videoen på YouTube for å kanskje finne et svar på hva det er, for jeg klarer ikke å forklare det, og er interessert i alle teorier, sier Gindl.

Se Gindls video av UFOene her:

Video UFO i Bergen?

UFO i Bergen?

Nærkontakt i vikingskip

UFO-konferansen starter i dag, og avsluttes på søndag, 20. mai. Hele programmet kan du se på Konferansens hjemmeside.

Det er både norske og utenlandske foredragsholdere, og blant temaene finner vi «Alien Allies - Fremmede allierte»og «Space Brothers: Here to help».

Blant annet kommer amerikaneren Robert McDonald. Han møtte et USO (Uidentifisert undervannsobjekt) mens han seilte vikingskip over Nordsjøen i 2008. Masten knakk, og all elektronikk skal ha blitt ødelagt i dette møtet, i følge konferansens presentasjon.

– Sett UFO-er seks ganger

Kjell Arne Høviskeland er en av foredragsholderne ved UFO-konferansen i Bergen, som går av stabelen 18.mai.

Han mener at himmelen er full av objekter som ikke kan forstås på noen vanlig måte.

– Vi synes det er så mange observasjoner som ikke kan forklares vitenskapelig, derfor er det veldig interessant å prøve å finne ut hva dette egentlig er for noe, sier Høviskeland.

– Jeg har sett UFO-er seks ganger selv, forteller Høviskeland.

– Da jeg var 15 år hadde jeg min første erfaring med Ufoer. Jeg så to objekter over Tysnes som oppførte seg helt annerledes enn de flygemaskinene vi kjenner til i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjell Arne Høviskeland

Kjell Arne Høviskeland er foredragsholder under konferansen.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Selv om Høviskeland er overbevist, er nok ikke troen på UFO-er den mest utbredte i Norge.

– Jeg forstår at folk er skeptiske til det vi holder på med, men da har de ikke opplevd det samme som jeg har opplevd.

– Noe av det er ren religion

Ufologi er et enormt felt, forteller religionshistoriker og skeptiker Asbjørn Dyrendal.

– Noen er kun interessert i å finne ut hva som ligger bak ukjente lysfenomen, mens andre har en tro på at vi regelmessig får besøk av intelligente romvesener som har noe viktig å gjøre her. Noe av det er ren religion, på linje med Jesus og Krishna, sier Dyrendal.

Asbjørn Dyrendal

Asbjørn Dyrendal, religionshistoriker og skeptiker.

Foto: Scanpix

Dyrendal tror at mye av bakgrunnen for Ufologi oppsto i USA under den kalde krigen.

– I følge kulturforskning er UFO-religionene en lapskaus av konspirasjonsteorier, ideer om statlige hemmeligheter og usikkerhet knyttet til den kalde krigen.

– For eksempel mener noen at det finnes romvesener som skulle frelse oss fra den ødeleggende teknologien vi hadde klart å lage selv.

Et av de mest kjente UFO-episodene er den såkalte ”Roswell-hendelsen”. I 1947 skal en UFO skal ha krasjlandet i nærheten av Roswell, New Mexico i USA.

Siden slutten av 1970-tallet har det dukket opp utallige konspirasjonsteorier og fortellinger om hva som faktisk skjedde, og hva myndighetene holder tilbake.

– Det som skal ha skjedd i Roswell har vokst fram som noe viktig, men det ble knapt lagt merke til når det skjedde. Historien har bare vokst og vridd seg gjennom mange år med spekulasjoner og utvidelser, forteller Dyrendal.

Lysfenomener

Video Lysfenomen i Hessdalen

Lysfenomen i Hessdalen.

Foto: Nyhetsspiller

Det er flere lysfenomener som vitenskapen har vanskeligheter med å forklare, men Dyrendal mener at ingenting er uforklarlig.

– Det kan kanskje heller være at det ikke er nok tilstrekkelige ressurser for å forklare det, avslutter Dyrendal.