Vil gjøre verdens miljødag til offisiell flaggdag

– En gang i tiden var vi stolte av å være norske, sier Tom Sverre Tomren. Nå vil MDG-politikeren flagge miljøengasjementet inn igjen i den norske folkesjelen.

Tom Sverre Tomren

FLAGGDAG: – Ved å bruke det sterkeste identitetsskapende signalet vi har, kan vi igjen gjøre miljøsaken til en identitetssak for det norske folk, mener Tom Sverre Tomren. Hjemme i Haus på Osterøy flagger han for verdens miljødag i dag.

Foto: Privat

I dag, 5. juni, markeres verdens miljødag. Årets utgave har ulovlig handel med ville dyr og planter som tema.

Miljødagen ble etablert i 1972, og det er FNs miljøprogram, UNEP, som har ansvaret for å markere den.

Nå mener Miljøpartiet de Grønnes ledende politiker i Hordaland, Tom Sverre Tomren, det er på tide å gi UNEP en tydelig støtteerklæring fra Norge.

– Verdens miljødag bør bli gjort til offentlig flaggdag, mener Tomren.

– En påminner

I 2011 foreslo Tomren gjennom Fremtiden i våre hender å gjøre miljødagen til fridag. Nå har han altså moderert seg noe. Tomren mener signaleffekten er det viktigste.

– I verdens store klimadugnad trenger vi markører og milepæler. En flaggdag vil være en påminner om at det grønne skiftet er et fellesprosjekt for hele det norske folk, sier han.

Ved å bruke det sterkeste identitetskapende signalet vi har, kan vi igjen gjøre miljøsaken til en identitetssak for det norske folk.

Tom Sverre Tomren (MDG)

Tomren vil på neste fylkestingsmøte forsøke å få med seg de andre partiene på å sende en felles oppfordring til Stortinget om å innføre flaggdagen.

– Jeg vil gjerne fremme forslaget sammen med andre partier. Dette handler ikke om MDG. Hvis flere står sammen, er det større sjanse for gjennomslag, sier Tomren.

Ordførar Synnøve Solbakken

POSITIV: – Jeg vil være positiv til forslaget. Det er all grunn til å markere verdens miljødag, sier Synnøve Solbakken (Ap).

Foto: Ingfrid Fossåskaret / NRK

Vil gjenreise norsk miljøidentitet

– Hvordan kan en flaggdag være positivt for miljøet og klimaet?

Tom Sverre Tomren

FLAGGER: Tom Sverre Tomren flagger for verdens miljødag i dag. MDG-politikeren og presten har også hengt opp flagget til Kamerun, der han tidligere har jobbet som misjonær.

Foto: Privat

– Det handler om folkeoppdragelse, selvoppdragelse og fellesskap. Nasjonen er jo i en brytningsfase nå, der vi leter etter vår identitet som et multikulturelt samfunn i en global verden. En gang i tiden var vi stolte av å være norske når vi deltok i internasjonale miljødebatter. Ved å bruke det sterkeste identitetsskapende signalet vi har, kan vi igjen gjøre miljøsaken til en identitetssak for det norske folk, sier Tomren.

Han foreslår flagging på fylkeskommunale bygg allerede fra neste år av, i påvente av en eventuell stortingsbehandling.

– Og jeg oppfordrer alle til å henge ut flagget allerede i dag, sier MDG-politikeren.

Mona Røsvik Strømme

MILJØPARTIER: – Nå er det ikke lenger noen få partier som er miljøpartier, det er vi alle sammen, mener Mona Røsvik Strømme (H).

Foto: Sølve Rydland / NRK

Høyre: – Alle partier er miljøpartier

Mona Røsvik Strømme (H) i fylkeskommunens kulturutvalg vil diskutere saken med partikollegaene før hun svarer på om Høyre vil signere på «oppropet» til Stortinget.

En slik markering kan gi oss en påminning og skape fokus og debatt.

Synnøve Solbakken (Ap)

Personlig er hun usikker på om Norge har behov for den miljøbevisstgjøringen Tomren mener flaggdagen kan bringe.

– Det har vært en holdningsendring etter et paradigmeskifte for noen år siden. Nå er det ikke lenger noen få partier som er miljøpartier, det er vi alle sammen, mener Strømme.

Synnøve Solbakken (Ap) i fylkeskommunens miljøutvalg hilser forslaget velkommen.

– Det er all grunn til å markere verdens miljødag. Miljø og klima er et svært viktig tema hele tiden, men en slik markering kan gi oss en påminning og skape fokus og debatt, tror Solbakken.