Hopp til innhold

FN-rapport: Hvert fjerde småbarnsdødsfall skyldes forurensning

Ifølge flere miljøorganisasjoner er forurensning og miljøødeleggelser årsaken til over en firedel av alle dødsfall blant barn under 5 år.

Kenya Garbagedump

SØPPELFYLLING: Dette bildet fra november 2015 viser menn lete etter skjulte skatter i en av Nairobis største søppelfyllinger, for å tjene nok penger til det daglige brød.

Foto: Ben Curtis / Ap

CO₂ i atmosfæren
419.5 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

Forurensning er en 234 ganger hyppigere årsak til tidlig død enn det konflikter er, ifølge en rapport fra FNs miljøprogram (UNEP), Verdens helseorganisasjon (WHO) og andre miljøinstitusjoner.

Rapporten ble lagt fram under FNs miljøforsamling i Kenyas hovedstad Nairobi mandag.

Målet med det ukelange møtet er å vurdere tilstanden for miljøet på kloden og utvikle globale politiske retningslinjer.

Dør av sykdommer

Luftforurensning koster 7 millioner menneskeliv årlig på verdensbasis, mens over 840.000 dør av diarésykdommer fordi de ikke har tilgang på rent vann og sanitære fasiliteter. Flere enn 100.000 dør etter å ha blitt utsatt for asbest.

Luften vi puster inn, maten vi spiser, vannet vi drikker og økosystemet er kalkulert til å være ansvarlig for 23 prosent av alle dødsfall verden over – 26 prosent av dødsfall blant barn under 5 år.

– Ved å forbruke planetens økologiske infrastruktur og øke forurensningsavtrykket, pådrar vi oss stadig større kostnader i form av helseskader, advarer UNEP-sjef Achim Steiner.

 Achim Steiner, executive director of UNEP

ADVARER: Achim Steiner mener vi pådrar oss større helseskader ved å øke forurensingsavtrykket.

Foto: ALBERT GEA / REUTERS

Klimaendringer

Et forsiktig anslag fra WHO viser at med et middels høyt utslippsscenario kan 250.000 ekstra dødsfall potensielt forekomme hvert år mellom 2030 og 2050.

Implementering av velprøvde og kostnadseffektive tiltak for å redusere utslippene av kortlivede klimaforurensende stoffer, slik som sot og metan, forventes å redusere global oppvarming innen midten av århundret. I tillegg vil tiltaket spare 2,4 millioner liv i året fra 2030.

Å eliminere bly i bensin på en global skala, sparer anslagsvis 1 million småbarnsdødsfall per år, heter det i rapporten.

Katastrofer

De økonomiske kostnadene ved blant annet småbarnsdødsfall og luftforurensning i EU i 2010 ble anslått til 1500 milliarder dollar.

Klimaendringene er kjent som en stor helserisiko, med eksisterende effekter som antas å stadig påvirke menneskers helse, blant annet gjennom høyere virkning av naturkatastrofer.

Siden den første klimakonferansen i FNs rammekonvensjon i 1995 har 606.000 liv gått tapt og 4,1 milliarder mennesker blitt skadet, hjemløse eller hatt behov for nødhjelp som følge av værrelaterte katastrofer.

SISTE NYTT

Siste nytt

Har hørt lyder fra ruinene – redningsarbeidere graver for livet

Dødstallene er steget til over 11.200 etter mandagens jordskjelv i Tyrkia og Syria.

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.